Carne dezosata "cu os", nuci "care ar putea contine nuci" sau sos de usturoi fara usturoi... In cadrul sedintei plenare din iulie, Parlamentul a votat pentru impunerea unor masuri mai stricte pentru etichetele produselor alimentare. Acestea trebuie sa fie mai clare si mai usor de citit. Intre timp, site-ul PE le-a cerut fanilor de pe Facebook sa ne impartaseasca cele mai ciudate etichete pe care le-au vazut. Iata si rezultatul.
Spune-ne in formularul de la final si pataniile tale



Citeste pe acelasi subiect:



Mariusz ne impartaseste experienta sa legata de un sos de usturoi pe care l-a cumparat. „Am descoperit comparand ingredientele ca sosul continea exact ingredientele pentru maioneza, dar cu multi compusi chimici din grupul E. Nu avea nici macar o urma de extract natural de usturoi. Totul era artificial”, spune Mariusz.

Sharon ne povesteste despre „puiul reformat” pe care l-a cumparat cu ceva ani in urma. Va lasam imaginatia sa raspunda la intrebarea: ce fel de reformare a suferit biata pasare?

In alte cazuri, imaginile chiar valoreaza cat o mie de cuvinte. De exemplu, Eduarda ne-a trimis o fotografie cu ambalajul unui pachet de carne dezosata care continea insa si os.

In aceeasi serie de ciudatenii se inscrie si iaurtul cumparat de Mark. Judecand dupa eticheta, nepotii sai ar fi putut foarte bine sa consume acest iaurt. Data de expirare de pe ambalaj stabilea valabilitatea produsului pana la 21 decembrie  2034.

Dincolo de listele de ingrediente

Consumatorii se simt inselati atunci cand vine vorba de astfel de confuzii. Maruška se plange ca uneori pe eticheta este trecut un ingredient in procent de 100%. La o privire mai atenta, descoperi ca produsul contine de fapt mai multe ingrediente. Asta nu iti da un sentiment prea placut.

Geraldine considera tara de origine drept cea mai importanta informatie. Toti cetatenii au dreptul sa stie de unde provin alimentele pe care le consuma. Mai mult, in acest fel ei pot sti ce agricultori sustin cumparand un produs sau altul.

Preocuparea pentru OMG-uri persista. Wojtek se intreaba daca europenii vor avea sansa sa afle daca alimentele pe care le consuma contin astfel de organisme. Raspunsul este DA! Noile reguli votate de Parlament in iulie fac referire la o serie de informatii cu privire la ingredientele folosite si la modul de indicare a acestora. Pentru a afla mai multe accesati link-ul de mai jos.

Asa ca, toti veti putea sa cadea de acord cu Mark: „eticheta produselor alimentare trebuie sa fie scrisa clar, destul de mare pentru a putea fi citita cu usurinta, iar toate ingredientele ar trebui enumerate indiferent daca sunt naturale sau artificiale”. Nu depinde decat de dumneavoastra sa acordati atentia cuvenita etichetelor de pe produsele pe care le consumati.

de I.B.