Ucraina a fost reclamata la Comisia Europeana cu privire la incidentele de la frontierea romano-ucraineana, prin care autoritatile din Ucraina au incercat sa impiedice intrarea in aceasta tara a unor cetateni romani ce doreau sa participe la sfintirea unei biserici ortodoxe dintr-o zona cu populatie majoritar romaneasca.

Ucraina, reclamata la CE pentru abuzurile asupra romanilor care vroiau sa participe la sfintirea unei biserici ortodoxe

Ucraina a fost reclamata la Comisia  Europeana  cu  privire  la  incidentele  de  la  frontierea  romano-ucraineana, prin care autoritatile din Ucraina au incercat sa impiedice intrarea in aceasta tara a unor cetateni romani ce doreau sa participe la sfintirea unei biserici ortodoxe dintr-o zona cu populatie majoritar romaneasca.
 
In plangerea facuta de europarlamentarul  roman, Corina Cretu, se reclama nerespectarea  de  catre  autoritatilor  ucrainene  a  standardelor  internationale in  materie  de  drepturi  ale  minoritatilor  nationale. 
 
"Autoritatile  ucrainene  au  incalcat  dreptul  la  libera  circulatie  al cetatenilor  romani  ce  au  dorit  sa  participe  la  slujba  de  sfintire  a  bisericii ortodoxe  din  satul  Camasovca.  Doar  interventia  Consulatului  Romaniei  la Odessa a facut posibila trecerea frontierei de catre circa 130 de reprezentanti ai societatii civile si presei. Doi jurnalisti, insa, nu au primit dreptul de acces, sub  pretextul  unei  interdictii  emise  in  anul  1999,  perioada  in  care  au  relatat despre incalcarile drepturilor romanilor din Ucraina", se arata in sesizare.
 
Europarlamentarul  Corina  Cretu  solicita  Comisiei  Europene  sa conditioneze,  intr-o  maniera  ferma,  aprofundarea  parteneriatului  UE-Ucraina de nationale, semnata si ratificata de Ucraina.
 
"Solicit  pentru  minoritatea  romana  din  Ucraina  un  tratament  similar celui  pe  care  il  au  ucraineenii  in  Romania.  Deznationalizarea,  ssicanarea  reprezentantilor  romanilor,  descurajarea  formelor  asociative  ssi  a  presei  in limba  romana,  nerespectarea  dreptului  la  educatie  si  servicii  religioase  in limba  materna  sunt  realitati  specifice  altor  epoci  si  altor  zone,  nu  Europei secolului  21.  Daca  Ucraina doreste  sa  fie  respectata,  trebuie  sa-si  respecte, in  primul  rand,  toti  cetatenii  in  mod  egal,  indiferent  de  nationalitate", se arata in comunicatul remis redactie EurActiv.ro.

Scurt istoric al cazului
Doua autocare cu peste 80 de cetateni romani si moldoveni, majoritatea jurnalisti care mergeau in Ucraina, la Kamasovka, unde s-a sfintit prima biserica ortodoxa romana din Ucraina, au fost  tinute cateva ore in vama moldo-ucraineana Reni. Motivul invocat initial a fost ca nu este curent pe partea ucraineana, desi pe partea moldoveneasca energia electrica functiona.

Reprezentantul Consulatului de la Odessa s-a deplasat sambata dimineata la punctul de trecere a frontierei Reni, acordand asistenta cetatenilor romani in efectuarea formalitatilor, dupa ora 10.00 trecand in Ucraina circa 130 de persoane, pentru a merge in localitatea Camisovca.

Biserica ortodoxa a fost sfintita in anul 1875 si si-a indeplinit misiunea pana in anul 1979, cand autoritatile sovietice au hotarat demolarea acesteia.

Prin determinarea si dorinta comunitatii romanesti din Camasovca, in anul 1995 a fost reinfiintata parohia romaneasca, iar in anul 2006 au fost demarate lucrarile de constructie pentru noul lacas de cult. Biserica a fost ridicata si cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, care a alocat fonduri pentru finalizarea proiectului incepand cu anul 2006.

In prezent, parohia „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” este singura structura din Ucraina care activeaza in cadrul Mitropoliei Basarabiei.

de Ionut Baias