Comisia Europeana a prezentat, miercuri, propuneri care vizeaza modificarea comportamentului celor 8000 de banci care activeaza in Europa. Propunerea legislativa are ca obiectiv principal intarirea rezilientei sectorului bancar al UE, urmarind totodata ca bancile sa finanteze in continuare activitatea economica si cresterea.

Propunerile Comisiei au trei obiective:

  1. Bancile vor avea obligatia de a detine rezerve de capital mai mari si de calitate superioara, pentru a putea rezista in mod independent in fata socurilor viitoare.Comisia vrea transpunerea in Europa a standardelor internationale in materie de capital bancar convenite la nivelul G20 (cunoscute in mod curent ca acordul Basel III). Europa va aplica aceste norme pentru mai mult de 8000 de banci, care reprezinta 53% din activele mondiale.
  2. Va fi instituit un nou cadru de guvernanta, care va conferi noi prerogative pentru monitorizarea bancilor si va permite aplicarea de sanctiuni atunci cand se identifica riscuri, de exemplu reducand creditul atunci cand exista semnele aparitiei unei bule a creditelor.
  3. Comisia propune un cadru de reglementare unic pentru sectorul bancar. In acest fel vor fi imbunatatite atat transparenta, cat si aplicarea legislatiei.

Propunerea are doua parti: o directiva care reglementeaza accesul la activitatile de acceptare de depozite si un regulament care reglementeaza desfasurarea activitatilor institutiilor de credit si ale societatilor de investitii. Propunerea este insotita de o evaluare a impactului care demonstreaza ca aceasta reforma va reduce semnificativ probabilitatea unei crize bancare sistemice.

 1. Regulamentul prevede cerintele prudentiale detaliate aplicabile institutiilor de credit si societatilor de investitii si acopera urmatoarele chestiuni:

- capitalul:

  • propunerea Comisiei prevede majorarea fondurilor proprii pe care trebuie sa le detina bancile si imbunatatirea calitatii acestor fonduri; armonizeaza totodata deducerile din fondurile proprii pentru determinarea capitalului propriu care este prudent sa fie recunoscut in scopuri de reglementare.

- lichiditatea:

  • Comisia propune introducerea unui indicator de lichiditate imediata (liquidity coverage ratio, LCR) – ale carui compozitie si parametri exacti vor fi determinati dupa o perioada de observare si revizuire, in 2015.

- efectul de levier:

  • pentru a limita cresterea excesiva a nivelului de indatorare in bilanturile institutiilor de credit si ale societatilor de investitii, Comisia propune totodata introducerea unui efect de levier (leverage ratio) care sa faca obiectul supravegherii. Acesta va deveni o cerinta obligatorie, la 1 ianuarie 2018.

- riscul de contraparte:

  • sunt aduse modificari pentru a incuraja bancile sa compenseze aceste instrumente prin contrapartile centrale.


- cadrul de reglementare unic:

  • O piata unica are nevoie de un cadru de reglementare unic. Regulamentul se aplica direct, fara a mai fi nevoie de transpunerea lui in legislatia nationala. El prevede totodata si un set unic de cerinte de capital. 

2. Noua directiva acopera domeniile actualelor directive privind cerintele de capital in care prevederile UE trebuie transpuse de statele membre in functie de specificul national, cum sunt cerintele de acces la activitate si de desfasurare a activitatii bancilor, conditiile in care acestea isi pot exercita dreptul de stabilire si de prestare de servicii, definirea autoritatilor competente si principiile care guverneaza supravegherea prudentiala. Noile elemente ale directivei sunt:

- o mai buna guvernanta:

  • propunerea inaspreste cerintele legate de mecanismele si procedurile de buna guvernanta corporativa si introduce noi dispozitii care vizeaza cresterea eficientei supravegherii riscurilor de catre consiliile de administratie, imbunatatirea statutului functiei de administrare a riscului si asigurarea unei monitorizari eficiente de catre supraveghetori a guvernarii riscurilor.

- sanctiuni:

  • daca institutiile incalca cerintele UE, propunerea contine prevederi pentru ca toti supraveghetorii sa poata aplica sanctiuni – de exemplu amenzi administrative de pana la 10% din cifra de afaceri anuala a unei institutii sau interdictii temporare pentru membrii organismului de conducere al institutiei.

- rezerve de capital:

  • sunt introduse doua rezerve de capital, pe langa cerintele minime de capital: o rezerva pentru conservarea capitalului, identica pentru toate bancile din UE, si o rezerva de capital contraciclica, care urmeaza sa fie stabilita la nivel national.

- o mai buna supraveghere:

  • consolidarea sistemului de supraveghere prin introducerea cerintei intocmirii anuale a unui program de supraveghere pentru fiecare institutie, baza unei evaluari a riscului si prin utilizarea mai frecventa si mai sistematica a verificarilor de supraveghere la fata locului.

de Catalina Ciociltan