Romania are in prezent cel mai mare parc eolian de uscat din Europa. Energia eoliana este in plina expansiune in aceasta tara slab dezvoltata economic, dar investitorii raman ingrijorati de lipsa unor reglementari clare. Cu toate acestea, cu ajutorul vanturile puternice si al sprijinului acordat de stat, Romania este pe cale sa devina un paradis al energiei eoliene, scrie Deutsche Welle.

In anul 2008, guvernul de la Bucuresti a convenit asupra unei legi de promovare a energiilor regenerabile, lege care a fost publicata in Monitorul Oficial, noteaza DW. Insa, Comisia Europeana trebuie sa aprobe aceste planuri, deoarece acestea reprezinta ajutoare de stat. Cu toate acestea, documentul a fost trimis la Bruxelles abia in aceasta vara.

Aceste intarzieri sunt o mare problema pentru potentialii investitori care doresc sa sprijine parcurile eoliene. "Ne lipseste un cadru juridic stabil. Multe companii au luate deja decizii de investitii foarte importante, deoarece legea a fost publicata in 2008. Dar acum, dupa ani mai tarziu, ea inca nu a fost aplicata”, spune Dana Duica, presedintele Asociatiei romane pentru energia eoliana.

In ciuda acestor probleme de inceput, energia eoliana a cunoscut un boom enorm in Romania, una dintre tarile cel mai slab dezvoltate din punct de vedere economic din Uniunea Europeana, mai noteaza DW.

Comparativ cu 2009, cand capacitatea instalata de energie eoliana a fost sub 20 megawati, ea va creste pana la 1000 megawati pana la sfarsitul anului 2011, potrivit Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.

Mai mult de jumatate din capacitatea instalata de energie eoliana se afla la Tomis Team, in Dobrogea, in apropiere de litoralul Marii Negre. Parcul eolian este cel mai mare din Europa si a fost construit de intreprinderea ceha CEZ.

Exista deja mai mult de 10 parcuri eoliene noi in Dobrogea, regiunea de coasta cu vant puternic din sud-estul Romaniei. Cei mai importanti investitori sunt Energias de Portugal (Portugalia) si Enel Green Power (Italia), insa multe alte companii occidentale spera sa faca investitii profitabile in sectorul romanesc al energiei eoliene. 

Verbund , cel mai mare grup austriac din domeniul energiei a inceput  construirea unui parc eolian in apropiere de litoralul Marii Negre. Mai mult, firma spaniola Iberdrola doreste sa construiasca cel mai mare parc eolian de uscat din lume in aceasta regiune, cu o capacitate de 1.500 de megawati.

Energia eoliana ar putea furniza energie electrica pentru un sfert din cele opt milioane de gospodarii din Romania, relateaza DW.

Exista totusi si un alt pret ce trebuie platit, atunci  cand e vorba de energia curata. Ecologistul Tamas Papp sustine ca  unele dintre parcurile eoliene dauneaza biodiversitatii.

Este important ca aceste parcuri sa fie plasate numai in regiuni in care nu exista cai importante de zbor pentru pasari migratoare,  spune Papp, acesta fiind si motivul pentru care regiunea Dobrogea in apropiere de Delta Dunarii este o locatie nefavorabila, deoarece se afla sub una din caile de zbor cele mai importante pentru pasari in drumul lor spre Africa.
Solutia, potrivit ecologistului, ar fi oprirea turbinelor eoliene timp de cateva saptamani in fiecare an, astfel incat pasarile sa poata trece in siguranta.

de Catalina Ciociltan