Portofoliul de actiuni al miliardarului mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a scazut cu opt miliarde de dolari in aceasta saptamana, la 63 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg. Averea lui Slim a fost lovita de declinul bursei din Mexic, indicele IPC al celor mai lichide actiuni pierzand 7,4%, si de deprecierea peso-ului fata de dolar, in contextul temerilor ca problemele economice din SUA vor afecta si Mexic.

Eliminarea a trei companii detinute de Slim din componenta indicelui IPC a inrautatit situatia miliardarului.

"A fost afectat puternic de eliminarea acestor companii din IPC. Situatia reflecta nervozitatea de pe piete. Este parte a prezentei pe bursa", a declarat Leon Cabrera, trader la compania Vanguardia Casa de Bolsa din Mexico City pentru Bloomberg.

America Movil SAB, cea mai mare companie de telefonie mobila de pe continentul american, controlata de Slim, a scazut cu 6,9% in ultima saptamana. America Movil are o cota de piata de 70% in Mexic, citeaza Mediafax.

Slim a fost desemnat in martie cel mai bogat om din lume, pentru al doilea an consecutiv, de catre revista Forbes.

Fata de Slim, George Soros a ales investitia corecta: platina si paladium

In 2010, omul de afaceri George Soros si-a majorat cu aproape 1.000% participatia la Platinum Group Metal, companie canadiana care detine o mare parte din compexul Bushveld Igneous din Africa de Sud, scrie Capital. De aici se extrage 80% din productia mondiala de platina si paladiu. Soros a cumparat la sfarsitul lui 2009 si aproape 9% din compania Platinum Australia, ale carei operatiuni se desfasoara tot in Africa de Sud.

Pretul paladiului se apropie de 850 de dolari uncia, in timp ce pretul platinei este de aproximativ  1.800 de dolari pe uncie.

Ziua de joi a fost marcata de scaderi puternice pe bursele din europa (indicele vedeta Dax al bursei din Frankfurt a terminat in scadere cu 3,40%) cat si pe cele din SUA (Dow Jones pierde 4,31%), Japonia (-3,6%) sau Brazilia (5,72%) fapt ce-i face pe analistii economici sa se intrebe daca nu este vorba doar de inceputul unei noi crize economice majore.

I.B.