Cu ocazia celei de a douazecea aniversari a instituirii cetateniei Uniunii prin Tratatul de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993, Comisia Europeana a propus astazi ca anul 2013 sa fie desemnat drept "Anul european al cetatenilor". Comisia enumera avantajele obtinute in aceasta perioada, dar nu aminteste niciun esec uitand parca de reintroducerea recenta a controalelor la frontiere de catre unele tari membre UE, restrictionarea accesului muncitorilor romani si bulgari in anumite tari ale UE etc.

ateva realizari deosebit de importante in viziunea CE sunt: in prezent, calatoria in strainatate presupune costuri mai scazute, formalitati simplificate de trecere a frontierei, garantii pentru pachetele de servicii turistice, acces la sistemele de asistenta medicala si preturi mai ieftine atunci cand sunati acasa. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile care decurg din cetatenia UE. Obiectivul Comisiei este de a se asigura ca sunt eliminate restul de obstacole cu care se confrunta cetatenii atunci cand isi exercita drepturile in strainatate.

„Libera circulatie este dreptul cel mai pretuit al cetatenilor Uniunii Europene. Acesta este sinonim cu cetatenia Uniunii. Intreprinderile si cetatenii se bucura de avantaje imense prin eliminarea constanta de catre UE a barierelor interne in ceea ce priveste libera circulatie a bunurilor, serviciilor si persoanelor. Doresc sa continuam realizarile noastre de pana acum, astfel incat toti cetatenii UE sa se simta in largul lor atunci cand calatoresc, fac cumparaturi, studiaza sau se stabilesc in alt stat membru al UE”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE responsabil pentru justitie si cetatenie., potrivit site-ului reprezentantei CE la Bucuresti.

„Daca europenii nu isi cunosc drepturile, acestia nu sunt in masura sa si le exercite in mod efectiv. Astazi, 48% dintre europeni au sentimentul ca nu sunt bine informati cu privire la drepturile pe care le au. Anul european al cetatenilor ne va ajuta sa schimbam acest lucru. Va fi o buna ocazie pentru a le reaminti cetatenilor ceea ce Uniunea Europeana poate face pentru fiecare dintre noi.”

Dincolo de discursuri

Comisia Europeana aproba solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani

Comisia Europeana a adoptat joi decizia prin care aproba solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca pana la data de 31 decembrie 2012. Aceste restrictii se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile. Cu toate acestea, restrictiile nu afecteaza pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania.

"Solicitarea spaniola este sustinuta prin elemente de proba concrete, Tratatul de Aderare permitand reinstituirea de masuri restrictive temporare in astfel de cazuri.  Prin punerea in practica a acestor modificari, Spania inca ar ramane mai deschisa pentru lucratorii din noile state membre decat unele din celelalte state membre", declara László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Restrictii la angajarea muncitorilor romani sunt existente inca in tari precum Austria, Belgia. Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Elvetia, Malta.

Zece tari membre din Uniunea Europeana doresc sa astepte finalul perioadei de tranzitie, la finele anului lui 2013, inainte de a deschide complet piata interna a muncii pentru bulgari si romani, a declarat in aprilie ministrul austriac al Muncii, Rudolf Hundstorfer, citat de AFP. "Vom astepta sfarsitul lui 2013 pentru Romania si Bulgaria. Nu mai suntem singuri, impreuna cu Germania. Zece tari intentioneaza sa faca acest lucru", a afirmat Hundstorfer, la radioul public O1, fara sa spuna despre ce state este vorba.

Danemarca sau Suedia sunt printre tarile care au reintrodus controalele la frontiere

Danemarca a reintrodus  controalele vamale permanente la frontiere, in ciuda ingrijorarilor privind libera circulatie in Europa, un proiect in acest sens fiind aprobat vineri de comisia de finante din parlamentul de la Copenhaga, anunta AFP.

Germania a criticat, miercuri, Danemarca pentru decizia de a reintroduce controalele permanente vamale la frontierele sale, catalogand hotatrarea guvernului danez drept "nejustificata". 

Comisia Europeana a aprobat, in luna mai a acestui an, controalele vamale implementate de Suedia, pe motiv ca acestea nu sunt sistematice si prin urmare, sunt legale, spre deosebire de cele pe care intentioneaza sa le introduca Danemarca. Plangerile vizand controalele vamale introduse de Suedia si supravegherea video a masinilor care intra sau ies din tara au fost analizate de Comisia Europeana, anul trecut.

de Ionut Baias