Romania inca mai are nevoie de multi ani de pregatire in ceea ce priveste fiscalitatea, pentru a se putea alatura zonei euro. In prezent, tara nici macar nu a fost inclusa in Mecanismul European al Ratelor de Schimb, fapt ce ar fi putut sa o aduca mai aproape de introducerea monedei unice, scrie Der Spiegel. Dar, in contextul problemelor datoriilor suverane din zona euro - la care se adauga si temerile investitorilor fata de dolarul american- Romania se pare ca a gasit ceva mai bun: aurul. Pretul aurului a atins un nivel record de 1.900 dolari uncia, iar Romania are cele mai mari rezerve de aur si argint, din intreaga Europa.

"Este in interesul Romaniei ca exploatarea aurului sa inceapa cat mai curand posibil", a declarat presedintele roman Traian Basescu, saptamana trecuta. Luni, el a adaugat ca "orice tara care dispune de resurse trebuie sa le foloseasca", noteaza cotidianul in editia online.

Dar exista o problema. Pentru a extrage aurul, satul Rosia Montana, situat la poalele Muntilor Carpati din Transilvania, ar trebui, cel mai probabil, sa fie complet distrus. In plus, aproximativ 200 de tone de roca ar urma sa fie aruncate intr-o vale din apropiere si alte aproximativ 250 de milioane de tone de deseuri toxice, in special cianura folosita in extractia aurului, vor fi depozitate in spatele unui baraj urias.

"Vrem sa muncim!"

Mai mult decat atat, Rosia Montana este una dintre cele mai vechi situri miniere din lume, cu o istorie care se intinde pe o perioada de circa 2.000 de ani. Romania a luat in considerare, inclusiv includerea satului pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Partial, ca urmare a acestei lungi istorii, majoritatea romanilor se opun proiectului, care pana acum a fost blocat de tot felul de initiative ale cetatenilor.

Cu toate aceastea, cu o cotatie a aurului in permanenta crestere, eforturile lor s-au putea dovedi zadarnice. Rosia Montana Gold Corp, detinuta in proportie de 80% de actionari canadieni, a declarat ca spera sa extraga pana la 10,6 milioane de uncii din cele patru puncte de extractie pe care vrea sa le sape in zona. Avand in vedere cotatia actuala, ar putea fi vorba de 18 miliarde de euro. De asemenea, pana la 1.600 de tone de argint ar putea fi extrase din zona.

In plus, in zona, exista numerosi cetateni care doresc ca proiectul sa fie aprobat. La fel ca multe regiuni rurale din Romania, locurile de munca de la Rosia Montana sunt putine. Luni, un grup de mineri s-a adunat la primarie pentru a protesta: "Vrem sa muncim!" au strigat ei.

de Catalina Ciociltan