Pe parcursul celor doi ani scursi din actuala legislatura, se constata o tendinta crescatoare a prezentei eurodeputatilor romani. Daca in primele 6 luni ale mandatului (iulie - decembrie 2009) Romania s-a aflat pe ultima pozitie la acest capitol (locul 27 din 27 de state membre), in clasamentul intocmit doar pentru anul 2011 Romania a urcat pana pe pozitia a 16-a. Cu toate acestea, per ansamblul celor doi ani, delegatia tarii noastre se afla inca la coada clasamentului, ocupand locul 25.

Daca pana nu demult delegatia noastra statea bine doar la activitati secundare, precum intrebarile parlamentare, semnarea motiunilor de rezolutie si discursurile in plen, de data mai recenta se poate observa o crestere si in ceea ce priveste activitatile de substanta, prin intermediul carora se poate exercita o influenta efectiva asupra procesului legislativ european: redactarea de rapoarte (locul 11 din 27), de avize (locul 4), amendarea rapoartelor (locul 4).

Directorul Institutului European pentru Democratie Participativa – Qvorum, Doru Frantescu, a explicat: “Pe baza datelor disponibile in acest moment si a experientei de monitorizare din ultimii ani, putem afirma ca influenta Romaniei in Parlamentul European este in crestere. Pentru fructificarea la maximum a potentialului detinut de Romania, este necesar insa un volum de munca si mai ridicat al europarlamentarilor nostri, precum si cresterea gradului de consultare dintre acestia si partenerii sociali si institutionali din tara”.

 Vezi studiu integral al Institutul European pentru Democratie Participativa - Qvorum.

C.C.