Comisia a propus astazi consolidarea spatiului Schengen pentru a garanta libera circulatie a sute de mii de cetateni ai UE si a resortisantilor tarilor terte care calatoresc zilnic in interiorul acestui teritoriu. Propunerile prevad un sistem mai solid de evaluare si monitorizare la nivelul UE pentru verificarea si asigurarea aplicarii normelor Schengen, precum si un mecanism decizional european mai structurat, care ar putea permite reintroducerea temporara a controalelor la frontierele interne in caz de amenintare grava la adresa ordinii publice sau a securitatii interne.

"Cu aceste propuneri protejam viitorul spatiului Schengen. Trebuie sa asiguram o buna guvernanta Schengen, bazata pe norme clare si transparente, in vederea eficientizarii sistemului. Propunerile noastre vor introduce un sistem decizional european care va consolida increderea in randul statelor membre si va spori capacitatea spatiului Schengen de a face fata unor provocari viitoare si unor evenimente neprevazute. Prin consolidarea dimensiunii sale europene, protejam una dintre cele mai pretioase realizari ale UE: libera circulatie a cetatenilor nostri”, a declarat dna Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

1) Consolidarea gestionarii spatiului Schengen

Instrumentele de care dispunem in prezent pentru monitorizarea si remedierea vulnerabilitatilor sunt insuficiente. Propunerea de astazi, care se bazeaza pe mecanismul de evaluare Schengen revizuit, propus de Comisie in noiembrie 2010 (IP/11/1493), ar transforma actuala abordare interguvernamentala inter pares intr-o guvernanta Schengen la nivelul UE. Vizite anuntate si neanuntate de monitorizare efectuate intr-un anumit stat membru de catre echipe conduse de Comisie si formate din experti ai altor state membre si ai Frontex vor verifica aplicarea normelor Schengen.

Un raport elaborat in urma fiecarei vizite ar identifica orice deficiente si ar formula propuneri clare pentru actiuni de remediere, cu un termen-limita de punere in aplicare a acestora. Ca o masura ulterioara, statul membru in cauza ar trebui sa elaboreze un plan de actiune, stabilind modul in care acesta intentioneaza sa dea curs recomandarilor respective.

O alta inovatie importanta este „evaluarea starii de sanatate a spatiului Schengen”, care va avea loc de doua ori pe an, sub forma unei dezbateri in cadrul Consiliului si al Parlamentului European cu privire la functionarea spatiului Schengen, pe baza unei prezentari generale a Comisiei Europene, potrivit europa.eu

2) Un mecanism decizional la nivelul UE pentru protejarea unui bun comun

Normele actuale, care prevad posibilitatea de a calatori fara pasaport in 25 de tari europene, permit autoritatilor nationale sa reintroduca, in mod exceptional si temporar, controale la frontiere in cazul unei amenintari grave la adresa ordinii publice si a securitatii interne. Cu toate acestea, Comisia are convingerea ca, intrucat astfel de masuri au un impact asupra intregului spatiu Schengen, posibilitatea de a reintroduce controale la frontierele interne ar trebui gestionata la nivel european intr-un mod transparent, coerent si eficient.