Comisia Europeana a prezentat marti o "foaie de parcurs" care vizeaza transformarea economiei europene intr-o economie durabila pana in anul 2050. Foaia de parcurs identifica sectoarele economice care consuma cele mai multe resurse si sugereaza instrumente si indicatori care sa ajute la orientarea actiunilor atat la nivelul UE, cat si pe plan international.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a declarat: „Cresterea ecologica este singurul viitor durabil pentru Europa si pentru intreaga lume. Intre industrie si mediu trebuie sa existe o relatie de cooperare, pentru ca pe termen lung avem cu totii aceleasi interese."

Cresterea cererii la nivelul intregii planete face sa creasca presiunea asupra mediului, creand o competitie mai mare pentru resurse. Resurse naturale cheie, precum materiile prime, metalele, energia, biodiversitatea si apa au fost pana acum utilizate pentru a alimenta cresterea economica ca si cum ar fi fost inepuizabile. Acest comportament nu poate fi mentinut pe termen lung. Foaia de parcurs prezentata astazi propune mijloace prin care cresterea economica poate continua intr-o maniera durabila, potrivit site-ului Reprezentantei CE la Bucuresti

Guvernele sunt invitate sa impoziteze mai putin munca si mai mult poluarea si consumul de resurse, oferind in acelasi timp noi stimulente pentru a-i directiona pe consumatori catre produse eficiente din punctul de vedere al energiei.

Foaia de parcurs recomanda, de asemenea, adaptarea preturilor pentru a reflecta costurile reale de utilizare a resurselor, in special in ceea ce priveste impactul asupra mediului si a sanatatii. Foaia de parcurs vizeaza abordarea problemei utilizarii ineficiente a resurselor in sectoarele responsabile pentru cea mai mare parte a impactului asupra mediului, si anume alimentele, cladirile si transporturile, ale caror efecte combinate reprezinta 70-80 % din impactul total asupra mediului.

Este, de asemenea, subliniata importanta gestionarii mai eficiente a resurselor naturale care stau la baza economiei noastre. Presiunea asupra unor resurse precum biodiversitatea, solul si clima este in continua crestere, iar neindeplinirea obiectivelor actuale s-ar putea dovedi dezastruoasa pe termen lung.

de I.B.