Pentru Romania se aplica melodia lui Elvis Presley - 'acum sau niciodata' ('it's now or never') in privinta folosirii banilor europeni disponibili in exercitiul financiar 2007-2013, a declarat, vineri, comisarul european Johannes Hahn, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, relateaza Agerpres.

"Ca sa il citez pe Elvis, este 'acum sau niciodata' in termeni de recuperari si cred ca daca toata lumea incearca sa faca toate eforturile in 2012, e posibil si mai este o buna sansa pentru Romania de a folosi toti banii. Este totusi prea devreme acum pentru a avea o prognoza exacta daca vor fi folositi toti banii alocati sau vor fi si pierderi. (...) Trebuie sa avem grija sa folosim banii, Romania trebuie sa aiba grija nu numai sa faca contracte, sa distribuie fondurile, ci si sa implementeze. Anul 2012 trebuie sa fie anul crucial pentru implementare, altfel exista riscul de a pierde bani", a spus comisarul european, adaugand ca cei 20 de miliarde de euro fonduri structurale, plus contributia nationala la cofinantare de 5-6 miliarde de euro ar putea reprezenta un plus enorm pentru dezvoltarea economiei in urmatorii ani.

El a mai folosit o expresie reprezentativa pentru situatia tarii noastre in privinta intarzierilor acumulate in folosirea banilor europeni, aratand ca ne aflam "nu in ultimele 5 minute, dar ultimele 5 secunde pana la ora intalnirii".

Intrebat daca propunerea adresata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la sfarsitul anului trecut Romaniei de a infiinta Ministerul Afacerilor Europene a fost realizata suficient de repede, Hahn a spus ca "nu a fost cel mai rapid posibil", insa e constient ca "in politica lucrurile dureaza", iar cel mai important acum este ca institutia a fost infiintata.

De asemenea, oficialul european a subliniat ca Romania trebuie sa trimita pana pe 10 octombrie la Bruxelles un raspuns referitor la masurile luate in vederea deblocarii Axei 2 din Programul Operational Regional, iar Comisia Europeana va analiza si va decide in acest la mijlocul lui decembrie. "Putem ridica suspendarea sau o putem prelungi. Eu as dori sa o ridicam", a spus comisarul Hahn.

Totodata, el a aratat ca pana la sfarsitul lui octombrie trebuie finalizata de catre Guvernul roman finalizarea modificarilor la mecanismul achizitiilor publice astfel incat sa poata fi reluate de catre Bruxelles decontarea facturilor pentru proiectele in care exista proceduri de achizitii publice, in conditiile in care trimiterea acestora spre rambursare a fost suspendata de autoritatile romani in vara in ideea ca sa nu fie pierduti bani in urma corectiilor facute de catre Comisia Europeana.

"Am redefinit acest mecanism, impreuna cu Comisia European (...) Toate acest modificari vor trebui auditate si agreate de Autoritatea Romania de Audit, va trebui incheiat nu mai tarziu de sfarsitul lunii octombrie (...) Exista un risc serios de intrerupere formala a platilor pentru o perioada lunga de timp", a aratat si ministrul Orban.

Potrivit comisarului Hahn, Guvernul roman a convenit cu Comisia Europeana si punerea in practica a propunerii formulate de presedintele CE Barroso de constituire a unui corp international de experti, care sa fie la dispozitia autoritatilor romane, mai ales cele locale, si sa le ajute in implementarea proiectelor european, acesti experti putand fi folositi si pentru a pregati specialisti romani.

"Nu este vorba de inlocuirea expertilor romani, ci de completarea eforturilor care se fac in comun. Avem bani europeni pentru asistenta tehnica, trebuie sa utilizam acesti bani, sa aducem expertiza internationala, inclusiv experti romani, dar care nu lucreaza in institutiile de stat. De aceea am cerut azi tuturor colegilor ministri ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa trimita lista cu necesitatile de expertiza externa", a spus ministrul Orban. El a subliniat ca expertii externi nu ii vor putea inlocui pe functionarii romani in indeplinirea sarcinilor, ei fiind la dispozitia acestora.

Nu in ultimul rand, comisarul Hahn a mentionat ca a convenit cu ministrul Orban elaborarea unei liste cu proiectele prioritare care sunt deja in plata si care ar putea intra in plata.

"Intentia e sa avem o singura lista a proiectelor din diferite zone si sa avem o persoana responsabila pentru implementarea acestora si sa avem si termene clare pentru implementare (...) Lista va fi publicata pe website-ul Delegatiei Comisiei Europene si al ministerului (Afacerilor Europene n.r.) E un pas spre o mai mare transparenta", a evidentiat oficialul european.

Totodata, el a mai aratat ca in prima parte a anului viitor vor incepe discutiile intre Comisia Europeana si statele membre privind alocarile pentru exercitiul bugetar 2014-2020, iar Romania trebuie sa dovedeasca marilor state contributoare ca are capacitatea sa foloseasca fondurile disponibile pentru a primi o suma cel putin la fel de mare ca aceea din exercitiul 2007-2013.

"Sper ca bugetul pentru Romania in urmatorul exercitiu financiar sa fie cam la fel de mare cu acesta actual, dar e nevoie de contributia Romaniei pentru a dovedi in anul crucial 2012 ca este capabila sa foloseasca banii deja disponibili", a concluzionat Johannes Hahn.
 
I.B.