O adevarata tragedie are loc in inima Europei. In multe tari, romii sunt intimidati de catre extremistii de dreapta, iar rasismul impotriva lor este acceptat de societate. Deocamdata, nu exista nicio strategie care sa rezolve problema, scrie cotidianul german Der Spiegel, in editia online.

In mai multe tari din Europa de Est se desfasoara o forma moderna de razboi civil. Acest razboi este purtat in parte de catre organizatii paramilitare de extrema-dreapta sau de  teroristi, in parte de huligani sau pur si simplu de cetateni infuriati, altfel respectabili. Aproape peste tot, autoritatile au stat deoparte si au privit pentru o lunga perioada de timp din exterior aceasta situatie, potrivit Der Spiegel.

Violentele impotriva romilor in Europa de Est ar putea fi diminuate, daca autoritatile ar interveni serios si ar combate infractiunile, fie ca este vorba furt sau crima organizata. Dar nu aceasta este problema. Tarile din regiune au o problema grava de autoritate. Institutiile lor sunt slabe, aflate in dificultate si corupte. In "Estul Salbatic" oamenii se descurca daca au relatiile corecte si sunt dispusi sa ofere mita, comenteaza publicatia germana.

In astfel de circumstante, romii devin usor tapii ispasitori. Ei se afla la nivelul de jos al societatii, nu dispun de lobby si sunt slab organizati politic. Impotriva lor exista un rasism la nivel de societate, iar acesta este legitimizat de o majoritate a elitei conducatoare. Multi analisti vorbesc deja despre o defalcare in societatea civila din Europa de Est.

In realitate, multe tari din regiune arata doar pe hartie ca sunt bine integrate in Europa moderna. Adesea trecut cu vederea de Europa de Vest, discursul elitelor din Europa de Est este plin de rasism si nationalism, iar violenta impotriva minoritatilor este legitimata in mod indirect.

Motivele din spatele escaladarii violentei impotriva romilor in Europa de Est sunt mult mai complexe. Comunitatile de romi difera, dar sunt unite de saracie si o lipsa imensa de modernizare. Dupa 1989, guvernele post-comuniste le-au abandonat. Saracia si ghetoizarea au crescut brusc. Modelul valabil de existenta pentru generatii intregi de romi se caracterizeaza prin saracie, conditii precare, analfabetism, lipsa asistentei sanitare, somaj, dependenta de ajutorul limitat al statului, prostitutie, infractionalitate.

Nicio tara europeana sau est-europeana nu a propus o strategie cuprinzatoare pentru a ajuta romii sa iasa din aceasta situatie. Desi unele tari si UE aloca ajutoare de milioane de euro pentru aceaste comunitati, banii sunt cheltuiti de autoritati, pentru studii sau conferinte, si chiar de organizatiile pentru romi. Recent, sociologul roman Nicolae Gheorghe, un reprezentant al romilor de la OSCE, a declarat ca mica elita a romilor din Europa de Est nu a reusit sa ajute la ridicarea nivelului de trai a marii majoritati a romilor. In schimb, peste tot in Europa de Est, organizatiile utilizeaza banii in scopuri proprii.

Lipsa de perspective pentru romii din Europa de Est a determinat zeci de mii dintre ei, in primul rand din Romania si Bulgaria, sa plece spre vest. Refugiatii romi au venit in Italia, Spania, Franta, Anglia, si, recent, chiar in orase mari din Germania, unde muncesc pentru cativa euro sau cersesc, iar unii fura. In functie de statutul legal, unii primesc ajutoare sociale.

Pentru multi, este mai mult decat si-ar fi putut imagina in tarile lor de origine. Dar vestul Europei nu poate rezolva problemele sociale vechi de decenii din Europa de Est.

Este necesara o strategie coerenta la nivel european, care sa-i ajute pe romii lipsiti de orice fel de perspective in tarile lor de origine, mai noteaza Der Spiegel.

Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult pentru a opri razboiul civil impotriva romilor din Europa de Est. Mai presus de toate, este nevoie de empatie, conchide cotidianul german.

de Catalina Ciociltan