Comisia Europeana a adoptat miercuri o propunere pentru aplicarea unei taxe pe tranzactiile financiare, care ar putea genera venituri de pana la 55 miliarde de euro pe an, a declarat miercuri Jose Manuel Barroso, presedintele CE.

Exista 2 motive principale pentru care a fost aprobata, potrivit CE:

1. Dupa ce a beneficiat de sprijin financiar semnificativ din partea guvernelor inca de la inceputul crizei actuale, sectorul financiar ar contribui in mod echitabil la costul acesteia

2. Un cadru coordonat la nivelul UE ar ajuta la consolidarea pietei interne a serviciilor financiare, evitand denaturarea concurentei si descurajand activitatile de tranzactionare riscante. De asemenea, ar constitui un semnal puternic de sustinere a introducerii unei astfel de taxe la nivel mondial.

 De ce este nevoie de o taxa pe tranzactiile financiare la nivelul UE?

Potrivit CE, este oportun sa se stabileasca o taxa armonizata la nivelul UE pentru a crea o piata interna solida a serviciilor financiare. Taxa pe tranzactiile financiare ar preveni frauda fiscala, ar evita dubla impunere si ar reduce la minimum denaturarea concurentei pe piata unica a UE. Obiectivul propunerii nu poate fi realizat intr-o masura suficienta daca statele membre actioneaza pe cont propriu.

Ce este taxa pe tranzactiile financiare? Taxa pe tranzactiile financiare (TTF) este o taxa aplicata tranzactiilor financiare, de obicei la o cota foarte scazuta. Tranzactia financiara se refera la schimbul de instrumente financiare intre banci sau alte institutii financiare. Instrumentele financiare in cauza cuprind valori mobiliare, obligatiuni, actiuni si instrumente derivate. Sunt excluse operatiunile efectuate in mod normal de bancile comerciale in relatiile cu gospodariile particulare sau cu intreprinderile, cu exceptia cazurilor in care operatiunile sunt legate de vanzarea sau achizitionarea de obligatiuni sau actiuni.

Cum va functiona taxa?

Cine va fi impozitat? Principalii contribuabili ar urma sa fie institutiile financiare care realizeaza tranzactii financiare, de exemplu bancile, intreprinderile de investitii, alte institutii financiare precum societatile de asigurare, fondurile de pensii, intreprinderile pentru investitii colective in valori mobiliare, fondurile de investitii alternative precum fondurile speculative etc.

Ce tranzactii vor fi vizate? Comisia a propus ca taxa sa fie perceputa pe toate tranzactiile cu instrumente financiare efectuate intre institutiile financiare, daca cel putin una dintre institutiile financiare respective este considerata ca fiind stabilita in Uniunea Europeana. Instrumentele financiare in cauza sunt produse de tipul actiunilor, obligatiunilor, instrumentelor derivate si instrumentelor financiare structurate.

Ce tranzactii vor fi excluse de la aplicarea taxei propuse? Numai tranzactiile referitoare la instrumente financiare ar urma sa fie reglementate de propunerea Comisiei. Nu ar fi impozitate nici tranzactiile valutare spot si nici majorarile de capital efectuate de intreprinderile sau organismele publice, inclusiv, de exemplu, cele efectuate de bancile de dezvoltare publice prin emiterea de obligatiuni si actiuni pe piata principala.

C.C.