Comisia Europeana a prezentat miercuri un plan de finantare a unor investitii in valoare de 50 de miliarde euro menit sa imbunatateasca retelele de transport, energie si digitale din Europa. Pentru a sprijini finantarea Mecanismului de conectare a Europei (MCE), Comisia a adoptat, de asemenea, termenii Initiativei Project Bonds Europa 2020 (obligatiuni pentru finantarea de proiecte), care va reprezenta unul dintre instrumentele de partajare a riscului pe care s-ar putea baza MCE in scopul de a atrage capital privat pentru finantarea proiectelor. Faza pilot va incepe chiar de anul viitor, informeaza site-ul reprezentantei CE in Romania.

"Mecanismul de conectare a Europei si Initiativa Project Bond sunt dovada perfecta a valorii adaugate pe care Europa o poate oferi. Aceste propuneri vor contribui la construirea de drumuri, cai ferate, retele si conducte de energie, precum si de retele in banda larga, care sunt atat de importante pentru cetatenii si intreprinderile noastre. In acest fel, eliminam verigile lipsa din retelele europene de infrastructura care, in caz contrar, nu ar putea fi construite. Aceasta investitie va genera crestere economica si locuri de munca si, in acelasi timp, va face ca, pentru milioane de cetateni si intreprinderi din Europa, munca si transportul sa fie mai usoare", a declarat presedintele Jose Manuel Barroso, citat de site-ul reprezentantei.

Conectarea Europei: Transporturile

In cadrul Mecanismului de conectare a Europei se vor investi 31,7 miliarde euro pentru modernizarea infrastructurii de transport in Europa, construirea legaturilor inexistente si eliminarea blocajelor. Aceasta investitie include 10 miliarde euro din Fondul de coeziune, rezervate proiectelor in domeniul transportului in tarile de coeziune, restul de 21,7 miliarde euro fiind pus la dispozitia tuturor statelor membre pentru investitii in infrastructura de transport. Ideea este de a imbunatati conexiunile intre diferite parti ale UE pentru a inlesni schimbul de marfuri si de persoane intre tari.

Comisia a propus sa creeze coridoare pentru a acoperi cele mai importante proiecte transfrontaliere, estimand ca, pana in 2020, vor fi necesare 500 de miliarde euro pentru realizarea unei retele cu adevarat europene, inclusiv 250 de miliarde euro pentru eliminarea blocajelor si pentru eliminarea verigilor lipsa din reteaua principala.

Conectarea Europei: Energia

Pentru sectorul energetic se preconizeaza o investitie de 9,1 miliarde euro in infrastructurile transeuropene, drept contributie la realizarea obiectivelor UE privind energia si schimbarile climatice pentru 2020. MCE va contribui, de asemenea, eliminarea deficientelor financiare si a blocajelor din retele.

Conectarea Europei: Telecomunicatiile si TIC

Mecanismul de conectare a Europei prevede aproape 9,2 miliarde euro in vederea sprijinirii investitiilor in retelele in banda larga rapide si ultrarapide si in serviciile digitale paneuropene.

Fondurile MCE vor mobiliza alte fonduri private si publice. Agenda digitala pentru Europa a stabilit obiective pentru 2020 privind accesul generalizat la retelele in banda larga cu viteze de cel putin 30 Mbps, cel putin 50% din gospodarii urmand sa fie abonate la retele in banda larga cu viteze de peste 100 Mbps.

In ceea ce priveste serviciile digitale, fondurile vor fi utilizate pentru granturi cu ajutorul carora se vor construi infrastructurile necesare pentru introducerea cartii de identitate electronice (e-ID), a achizitiilor publice electronice (e-Procurement), a registrelor de sanatate electronice, Europeana, a retelei e-justitie si a serviciilor legate de domeniul vamal. Fondurile ar urma sa fie utilizate pentru asigurarea interoperabilitatii si pentru acoperirea costurilor legate de functionarea infrastructurii la nivel european, in acest fel conectandu-se infrastructurile statelor membre.

Finantarea inovatoare si Initiativa Project Bonds (obligatiuni pentru finantarea de proiecte)

Initiativa Project Bonds Europa 2020 urmareste un dublu obiectiv: sa dea un nou impuls pietelor de obligatiuni pentru finantarea de proiecte si sa sprijine promotorii proiectelor de infrastructura pentru ca acestia sa atraga finantare pe termen lung de la sectorul privat. Ea ar oferi un mijloc de a reduce riscul pentru investitorii terti care cauta oportunitati de investitii pe termen lung.

Comisia propune lansarea unei faze pilot in perioada 2012-2013, ramanand insa in actualul cadru financiar multianual. In faza pilot vor fi avute in vedere 5-10 proiecte, in primul rand acele proiecte care se afla intr-un stadiu destul de avansat al procesului de atribuire si de finantare sau care au nevoie de o refinantare, dupa faza de constructie, in unul sau in mai multe din cele trei sectoare avute in vedere - transporturile, energia si retelele in banda larga.

Faza pilot va fi gestionata de BEI.

C.C.