Deciziile pe care liderii UE le-au luat miercuri noapte au luat o povara de pe umerii intregii Uniuni Europene, insa rezultatul summitului a fost temperat de ingrijorari cu privire la prevederile acordului final si consecintele acestuia.

In timp ce discutiile intre cele 27 de state ale UE au fost relativ scurte, cei 17 lideri din zona euro au negociat cu bancherii timp de 10 ore, in incercarea de a gasi cea mai buna solutie pentru contracararea crizei datoriilor si a salvarii Greciei, scrie Euractiv.com/fr.

La final, liderii UE au convenit asupra unei recapitalizari a bancilor europene expuse la datoriile suverane, estimata preliminar la 106 miliarde de euro de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE). Potrivit textului adoptat, acordul prevede ca bancile sa aiba o rata de 9% din capitalul de calitate superioara, obiectiv care urmeaza sa fie realizat pana la 30 iunie 2012.

Totodata, s-a convenit ca datoria Greciei sa fie redusa cu 100 de miliarde de euro, creditorii privati urmand sa faca un efort voluntar de stergere a datoriilor Greciei cu 50%, iar capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara sa fie crescuta la 1000 miliarde dolari.

Grecia: In continuare se anunta dificultati

Guvernul elen a rasuflat usurat la aflarea deciziilor luate la Bruxelles, referitoare la viitorul tarii. Cu toate acestea, incertitudinea si caracterul vag al textului acordului final au starnit ,in randul grecilor, numeroase intrebari legate de ce anume s-a intamplat in noaptea de miercuri spre joi la Bruxelles.

Franta: Prea dependenta de China?

In Franta, rolul tot mai mare al economiilor emergente in salvarea zonei euro este aprig dezbatut. Deputatul Daniel Cohn-Bendit a numit acordul final "un pas mic" si a denuntat ceea ce el a numit "aberatia chineza" a liderilor UE, care merg la petit in Beijing, in cautarea unui eventual sprijin chinez.

Germania: Succesul lui Merkel

In Germania, acordul summitului a fost extrem de apreciat in spectrul politic, in ciuda unor critici care o catalogheaza pe Angela Merkel drept indecisa si lenta in negocieri.

Italia: "Scrisoarea lui Berlusconi e doar o mica gura de aer"

In schimb, clasa politica italiana n-a privit cu ochi buni prestatia prim-ministrul italian Silvio Berlusconi la Bruxelles. Reactiile s-au axat pe scrisoarea trimisa de Berlusconi, in care sunt explicate masurile pe care executivul italian le va lua pentru a face fata crizei datoriilor, in special in domeniul reformei sistemului de pensii. Principalele voci ale opozitiei s-au pronuntat impotriva textului trimis presedintelui UE, afirmand ca masurile prezentate de Berlusconi nu reprezinta decat o mica gura de aer pentru Italia.

Slovacia: Confuzie in privinta rolului FESF

In Slovacia, deciziile de a creste capacitatea de imprumut a Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) s-au dovedit deosebit de dificile pentru guvern. Incertitudinea ramane in ceea ce priveste contributia Slovaciei in cadrul fondului de urgenta.

Bulgaria: "Noi nu vom plati"

Guvernul bulgar a prezentat o pozitie oficiala imediat dupa summit, precizand ca tara nu va sprijini propunerea Comisiei de a reduce proportia prin care proiectele sponsorizate de UE necesita co-finantare pentru a ajuta "tarile din cadrul programului".

Spania: Increderea a fost restaurata

Jose Luis Rodríguez Zapatero, prim-ministrul spaniol, a declarat ca rezultatul summitului european a reprezentat un raspuns cuprinzator la preocuparile din sectorul financiar. Aprobarea planului de recapitalizare bancara, a spus el, a fost necesara pentru a restabili increderea si a combate "criza sistemica" din zona euro.

Polonia: O surpriza Chineza

Analistii economici au pus la indoiala cifrele pe care acordul le stipuleaza. Alfred Adamiec, economist si presedinte al Dom Maklerski Alfa, a declarat ca 100 miliarde nu sunt suficiente pentru a salva Grecia, adaugand: Solicitarea contributiei Chinei la salvarea Europei a fost atat o surpriza, cat si o greseala.

Catalina Ciociltan