Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi va demisiona imediat dupa adoptarea de catre parlament a reformelor bugetare si economice promise Uniunii Europeane, anunta AFP. Premierul Italiei i-a comunicat decizia sa presedintelui Giorgio Napolitano, imediat dupa ce a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor.

Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a declarat, marti noaptea, ca a decis sa demisioneze, dupa adoptarea masurilor economice promise UE, deoarece "cel mai important lucru este binele tarii".

"Trebuie sa ne preocupam de situatia Italiei, de ceea ce se intampla in piete, pentru ca pietele nu cred ca Italia este capabila sau nu are intentia de a aproba masurile pe care Europa le-a cerut" a declarat Berlusconi, intr-un apel telefonic la unul dintre posturile sale de televiziune.

Trebuie sa "demonstram contrariul, ca suntem seriosi si ca (adoptarea masurilor de austeritate-n.r.) este principala noastra prioritate", a spus premierului Italiei. "Apoi, sunt celelalte lucruri, cum ar fi cine este sef al guvernului", a adaugat el.

"Suntem intr-o situatie dificila. Europa a solicitat, cu insistenta, masuri care sa sustina economia Italiei", a mai spus Berlusconi.

Decizia premierului Berlusconi a fost confirmata de presedintia Italiei. "Primul-ministru i-a transmis sefului statului ca este constient de implicatiile rezultatului votului din Camera Deputatilor. In acelasi timp, el si-a exprimat ingrijorarea profunda cu privire la necesitatea urgenta de a oferi raspunsuri clare partenerilor europeni, prin aprobarea legii privind stabilitatea financiara. De indata ce acest plan va fi adoptat, premierul ii va prezenta demisia sa presedintelui", precizeaza Presedintia Italiei, citata de Corriere della Serra.

Dupa plecarea lui Berlusconi, Napolitano va incepe consultarile cu toate partidele politice, pentru a incerca sa formeze un nou guvern. Berlusconi si-a exprimat insa indoiala ca un nou guvern ar putea obtine o majoritate stabila si a solicitat organizarea cat mai curand posibil a alegerilor anticipate, recunoscand in acelasi timp ca presedintele este cel care trebuie sa decida.

Programul actual prevede aprobare acestor masuri pana pe 18 noiembrie, in Senat si pana la sfarsitul lunii la Camera Deputatilor.

Catalina Ciociltan