Sefii de stat si de Guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc, incepand de joi seara, la Consiliul European de iarna de la Bruxelles, pentru a decide reguli mai stricte pentru zona euro, aflata in pragul colapsului economic. Pozitia Romaniei la summit-ul de la Bruxelles va fi ca, pentru moment, solutia corecta este amendarea imediata a Protocolului 12, care necesita doar consultarea Parlamentului European si a Bancii Centrale Europene si poate fi stabilit la nivelul Consiliului.

Cativa dintre liderii europeni asteptati la summit se afla deja la Marsilia, unde are loc joi o reuniune a partidelor conservatoare din Europa. Printre liderii europeni aflati la Marsilia se afla si Angela Merkel si Nicolas Sarkozy.

Context

Agentia de rating Standard & Poor's a plasat sub supraveghere ratingul de top "AAA" al Uniunii Europene, explicand ca finantarea din cadrul Uniunii ar putea fi afectata de criza datoriilor din zona euro. De asemenea, agentia a anuntat ca intentioneaza sa coboare ratingul mai multor banci importante din zona euro, in urma unei revizuiri ample a criteriilor pe care se bazeaza calificativele acordate de agentie, relateaza AFP, citand un comunicat al agentiei.

Franta si Germania au cazut de acord cu privire la o serie de reforme pentru solutionarea crizei datoriilor din zona euro, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy dupa o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel. Totodata, cei doi lideri au convenit ca rolul BCE va ramane neschimbat si nu va deveni imprumutator de ultima instanta, iar in ceea ce priveste infiintarea euroobligatiunilor Sarkozy si Merkel sunt de parere ca acestea nu sunt o solutie pentru criza.

Premierul britanic David Cameron a declarat ca nu este de acord sa semneze noul tratat al UE, daca acesta nu va contine masuri care sa protejeze interesele britanice. "Nu voi semna un tratat care nu contine aceste garantii, lucruri precum importanta pietei unice si a serviciilor financiare", a declarat el.

Comisia Europeana ar putea sa beneficieze de autoritatea de a impune masuri de austeritate in tarile din zona euro care au beneficiat de un plan de salvare - Grecia, Irlanda sau Portugalia, in locul guvernelor nationale. Mai mult, aceste state ar putea pierde drepturile de vot in UE, potrivit unor propuneri radicale discutate la Bruxelles inaintea summitului UE de saptamana aceasta si obtinute de cotidianul The Guardian.

Pozitia Romaniei

"Pozitia Romaniei la summit-ul de la Bruxelles va fi ca, pentru moment, solutia corecta este amendarea imediata a Protocolului 12, care necesita doar consultarea Parlamentului European si a Bancii Centrale Europene si poate fi stabilit la nivelul Consiliului, iar, intr-o faza ulterioara, atunci cand va exista consens la nivelul celor 27 de state membre, sa se poata trece si la modificarea Tratatului, a articolului 136 din Tratat sau a Protocolului 14", a anuntat miercuri seara presedintele Traian Basescu, cu o zi inaintea startului summit-ului de la Bruxelles, considerat crucial pentru viitorul zonei euro si rezolvarea crizei datoriilor.

Ionut Baias