Tensiunea de la Summit-ul UE si opozitia Marii Britanii fata de tratat s-a resimtit si la nivelul relatiilor umane dintre liderii Europei. O intamplare mai putin obisnuita tine prima pagina a ziarelor, parerea fiind impartita. Intr-un anumit moment, Sarkozy si premierul britanic trec unul pe langa altul, David Cameron ii intinde mana pentru salut presedintelui francez, dar acesta pare neatent iar Cameron se multumeste sa-l bata prieteneste pe umar.

Astfel,  Daily Mail publica cateva fotografii prin care incearca sa demonstreze ca liderul francez a evitat strangerea de mana cu Cameron. In schimb, The Telegraph sustine ca cei doi nu s-au evitat si publica o fotografie care ii arata strangandu-si mainile.

vezi VIDEO cu incidentul aici

Antecedente cu Cameron si Basescu

Incidentul nu este unul singular, Sarkozy apostrofandu-l pe Cameron si la incheierea summit-ului UE-27 din octombrie, atunci cand liderul francez si-a exprimat furia fata de criticile constante si prelegerile ministrilor din Marea Britanie. "Ai pierdut o ocazie buna sa taci. Suntem dezgustati de criticile voastre. Ati spus ca nu va intereseaza zona euro si acum interveniti in sedintele noastre", i-a reprosat Sarkozy lui David Cameron.

Un incident neplacut intre presedintele Traian Basescu si seful statului francez, Nicolas Sarkozy a avut loc la sfarsitul anului trecut, la summitul NATO de la Lisabona, atunci cand camerele televiziunilor l-au pe Sarkozy gesticuland extrem de agitat in fata presedintelui Basescu. Camerele au surprins atunci doar imagini insa nu si sunet astfel incat natura discutiilor nu a fost clarificata.

Traian Basescu a declarat la scut timp dupa incident ca nu a fost vorba de o cearta, ci doar ca, atat el cat si Sarkozy, gesticuleaza foarte mult (vezi foto), iar in acel caz seful statului francez ii spunea ca se grabeste foarte tare la o intalnire.

Presedintele Basescu i-a starnit apoi la inceputul lunii martie, o reactie nervoasa presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Summitul UE dedicat situatiei din Libia atunci cand a pus la indoiala faptul ca statele membre ale UE ar trebui sa recunoasca imediat Consiliul National de Tranzitie al rebelilor libieni.

de Ionut Baias