Romania este tara din Uniunea Europeana care nu a adoptat moneda euro cea mai dependenta de fondurile primite de la bancile din zona euro. Wall Street Journal a facut un clasament iar Romania are un indice de vulnerabilitate de 162,2, cel mai mare din acest top.
vezi clasamentul in continut
Citeste si:
Datoria externa a Romaniei se apropie de 100 miliarde euro. Cine ne-a imprumutat si cu cat?

Banca Internationala a Reglementelor (BIS - Bank for International Settlements) a atras atentia ca "sporirea gradului de indatorare din zona euro la nivel suveran a mers mana in mana cu problemele si slabiciunile din sectorul bancar. Iar leguitorii si investitorii au inceput sa isi arunce atentia asupra nivelului de solvabilitate al bancilor datorita dificultatilor de a atrage capital pentru finantarea lor."

Tarile din Europa emergenta vor avea probleme mari din cauza crizei creditelor, daca bancile mama din Italia, Germania, Austria si Franta vor stopa finantarea subsidiarelor din aceste tari, citeaza Expat Times.

Cele mai putin afectate de ceea ce se intampla in zona euro vor fi tarile din America Latina, Africa si Orientul Mijlociu si Asia.

Deja doi colosi bancari europeni, Commerzbank AG si UniCredit SpA, au anuntat ca vor sa diminueze capitalul investit in unele banci din tarile est-europene, intr-o perioada in care marile institutii bancare din Europa alearga in goana dupa fonduri pentru recapitalizare.

Desi nu a spus nimeni ca bancile-mama din zona euro se vor retrage din Europa de Est, acestea nu se vor mai arunca inainte in a investi in proiecte cu risc ridicat.

Dependenta tarilor de fondurile primite de la bancile mama din tarile din zona euro

Europa emergenta 41,8
Romania 162,2
Ungaria 41,6
Polonia 41,1
Turcia 36,1
Rusia 7,4
America Latina 9,6
Peru 27,0
Chile 25,6
Mexic 20,4
Argentina 9,8
Brazilia 6,1
Africa si Orientul Mijlociu 4,8
Liberia 80,2
Qatar 3,9
Arabia Saudita 3,4
UAE 2,5
Africa de Sud 1,9
Asia 0,5
Coreea de Sud 1,2
Indonesia 0,9
India  0,8
Taiwan 0,8
China 0,2

I.B.

 

Citeste si: