Daca Marea Britanie si-a exprimat ferm decizia, ca nu va sustine acest tratat, numarul tarilor care sunt indecise a crescut, scrie Expat Times. In acest moment, Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Polonia, Olanda, Danemarca, Letonia, Suedia, Finlanda si Irlanda au ridicat diverse probleme legate de noul tratat. David Cameron a anuntat cu o saptamana in urma ca va dori sa discute cu oficialii statelor care sunt indecise.

Situatia tratatului prin care se va naste noua Uniune Europeana este din ce in ce mai mult pusa sub semnul intrebarii.

Daca Marea Britanie si-a exprimat ferm decizia, ca nu va sustine acest tratat, numarul tarilor care sunt indecise a crescut.

In acest moment, Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Polonia, Olanda, Danemarca, Letonia, Suedia, Finlanda si Irlanda au ridicat diverse probleme legate de noul tratat. David Cameron a anuntat cu o saptamana in urma ca va dori sa discute cu oficialii statelor care sunt indecise.

Cipru, Grecia, Bulgaria, Romania, Lituania, Estonia, Germania, Slovenia, Italia, Franta, Spania si Portugalia sunt statele care s-au declarat de la bun inceput pentru noul tratat.

Angela Merkel a incercat sa aplaneze aceasta situatie, sansa ei urmand sa fie la primul summit din 2012, ce va avea loc la finalul lunii ianuarie. Merkel a incercat sa fie impaciuitoare cu David Cameron, insa premierul Marii Britanii se tine tare pe pozitii si si-a manifestat interesul ca Marea Britanie sa fie un arbitru la discutiile dintre statele indecise si cele care vor adoptarea unui nou tratat.

Raspunsurile statelor indecise la noul tratat al Uniunii Europene sunt foarte variate, de-aceea va fi si greu de gasit un compromis.

Ungaria, Suedia si Cehia sunt cele trei state care au anuntat din start ca doresc consultari parlamentare pentru a ratifica decizia.

In Slovacia vor fi alegeri Parlamentare in martie 2012, adica atunci cand ar trebui sa fie prezentare noile prevederi ale noului Tratat si cum va fi acesta implementat.

In Austria, desi cancelarul Werner Faimann a criticat decizia UK, trebuie sa tina cont de seama electoratului. Unul din trei austrieci vor ca tara sa iasa din Uniunea Europeana. 2012 este an pre-electoral in Austria, potrivit Expat Times.

Letonia doreste consultari parlamentare, dar partidul majoritar este unul format din eurosceptici.

Premierul Finlandei nu doreste transferul autoritatii asupra bugetului national catre noua structura de conducere a Uniunii Europene.

Danemarca are nevoie de consultari suplimentare, intrucat partidul de centru - stanga aflat la putere este impotriva noului tratat.

Opozitia din Olanda a anuntat ca nu vrea sa sustina noul Tratat iar Irlanda doreste organizarea unui referendum.

Sincopele aparute vor ingreuna si mai mult situatia din Uniunea Europeana si, mai ales, din zona euro. Economistul Nouriel Roubini a facut un apel catre liderii eurozonei pentru a lua masuri drastice si rapide.

de I.B.