Grecia este bolovanul ce atarna de gatul Uniunii Europene. Problemele din zona euro, in special, se datoreaza grecilor. Liderii zonei euro s-au certat aproape 5 luni pentru a se decide daca investitorii privati trebuie sa participe la a suporta datoria Greciei. Faptul ca liderii europeni nu au reusit sa ajunga rapid la un consens a facut ca zona euro sa se clatine serios iar pietele financiare sa aiba prognoze de scadere.

Oamenii cheie din aceasta ecuatie au fost Wolfgang Schauble, Angela Merkel, Jean Claude Trichet, Nicolas Sarkozy, Dominique Strauss Kahn, Christine Lagarde si George Papandreou.

Nebunia a inceput pe 14 aprilie, atunci cand, aflati in SUA, liderii UE, mai exact, Angela Merkel, sustinuta de ministrul de finante german, Wolfgang Schauble, a spus ca detinatorii de bonduri grecesti ar trebui sa suporte costurile, scrie Expat Times.

Trichet si Sarkozy s-au aflat in opozitie cu cei doi. Trichet inca era presedintele ECB, si nu dorea ca investitorii privati sa suporte povara datoriilor Greciei. Sarkozy se temea ca un “haircut” pentru Grecia ar putea sa dauneze bancilor franceze. Ceea ce s-a si intamplat spre finalul anului, atunci cand Societe General, Credit Agricole si BNP Paribas au fost retrogradate.

Pe 6 mai 2011, la o intalnire secreta a ministrilor de finante din zona euro, tinuta in Luxembourg, Schauble si Trichet s-au contrat dur. Schauble a insistat ca ministrii de finante sa inceapa in acel moment sa gaseasca solutii pentru ca investitorii privati sa suporte datoria Greciei. Trichet s-a enervat si s-a ridicat de la masa negocierilor.

Tot atunci, au aparut zvonurile ca Grecia ar putea parasi zona euro iar la Atena au izbucnit proteste violente impotriva masurilor de austeritate pe care Guvernul condus de Papandreou trebuia sa le implementeze la presiunea liderilor europeni.

Strauss - Kahn, directorul FMI, anunta  ca institutia condusa de el vrea sa ajute Uniunea Europeana pentru gasirea unui plan pentru a salva Grecia. Salvarea Greciei a fost proiectul lui DSK. Contributia de 110 miliarde de euro a FMI-ului a fost vitala pentru Grecia, care a trebuit sa adopte noi pachete de masuri de austeritate, cresteri de taxe si concedieri de personal din sistemul public.

Dar pe 18 mai, DSK este retinut sub acuzarea de tentativa de viol si este inlocuit la sefia FMI cu Christine Lagarde. Pozitia lui Lagarde a fost contrara cu a lui DSK. Lagarde a sustinut tot timpul ca Merkel si ceilalti lideri europeni sa isi alcatuiasca propriul plan si sa repare sistemul financiar, adica ceea ce ei au stricat.

Implicarea lui Trichet a fost insa, vitala. Daca Banca Centrala Europeana s-ar fi opus in continuare sa  accepte ca si garantie bondurile grecesti pentru imprumuturile catre banci, sub precizarea ca bondurile grecesti sunt prea riscante, atunci, bancile din Grecia ar fi dat instant faliment intrucat erau pline de bonduri grecesti. Acesta a fost un important punct de cotitura.

Schauble si Jan Kees de Jager, ministrul de finante al Olandei, preseaza investitorii Greciei sa accepte pierderile. Trichet nu sustine aceasta idee, dar se ajunge la un compromis care ajuta Grecia sa nu intre in default, potrivit Expat Times.

Abia in 20 iulie, Sarkozy, Trichet si Merkel ajung la o intelegere in privinta investitorilor Greciei, care vor trebui sa suporte pierderi masive. 

Cele cinci luni de indecizie au avut efecte negative asupra zonei euro. FMI, condus de Lagarde, a acceptat cu greu acest aranjament iar pietele financiare nu s-au calmat. Din contra. dobanzile la bondurile Spaniei au urcat la 6.3%, iar cele ale Italiei, la 5.8%. Iar ceea ce s-a intamplat cu Grecia a creeat un precedent periculos.

de I.B.