Incepand cu data de 1 ianuarie, Comisia Europeana pune la dispozitia cetatenilor, intreprinderilor si organizatiilor neguvernamentale, o perioada de timp de cel putin 12 saptamani pentru a formula observatii cu privire la proiectele de noi politici si acte legislative, comparativ cu perioada utilizata anterior, de 8 saptamani.

Acest lucru va facilita implicarea cetatenilor europeni in elaborarea politicilor UE dintr-un stadiu incipient al acestora.

Comisia a introdus, de asemenea, un serviciu de alerta pentru initiativele in curs de pregatire: organizatiile care se inscriu in registrul de transparenta se pot abona la acest serviciu de alerta pentru a obtine din vreme informatii cu privire la foile de parcurs ale initiativelor noi, din domeniile care ii intereseaza, cu aproximativ un an inainte de adoptarea acestora.

"Pentru a avea garantia ca politicile noastre dau rezultate, este esential sa ii ascultam pe cei care vor fi afectati de ele. Prelungind perioada dedicata consultarilor, vom acorda o mai mare greutate vocii cetatenilor, intreprinderilor si organizatiilor care ne ajuta sa ne modelam politicile in beneficiul tuturor.", a declarat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, potrivit Reprezentantei CE la Bucuresti.

Comisia spera ca prin prelungirea perioadei de consultare si prin intermediul noului serviciu de alerta se va asigura o participare sporita in cadrul consultarilor sale, in special din partea acelor grupuri care pana in prezent au fost slab reprezentate. De exemplu, asociatiile IMM-urilor vor avea acum mai mult timp pentru a se organiza si a-si consulta membrii cu privire la impactul pe care o noua propunere de politica il poate avea asupra intreprinderilor mici.

Prin intermediul politicii sale avand ca scop "o reglementare inteligenta", Comisia are ca obiectiv implicarea cetatenilor si a intreprinderilor in procesul legislativ pentru a se asigura ca tine seama de toate elementele si preocuparile relevante atunci cand elaboreaza o propunere legislativa.

I.B.