Grecia incepe in forta anul 2012. In octombrie 2011, la un summit Euro, liderii europeni, Banca Centrala Europeana, Grecia si investitorii privati, au convenit un "haircut" de 50% pe datoriile Greciei. Mecanismele, fiind atat de complicate, inca nu au fost puse la punct. Grecii mizeaza pe acest lucru si trag de timp, in speranta ca vor obtine o situatie mai buna la masa negocierilor.

Grecia ameninta cu iesirea din zona euro daca creditorii privati nu accepta conditiile iar FMI nu acorda un nou imprumut. E un semnal pentru ca liderii zonei euro, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, sa faca din nou presiuni asupra creditorilor privati ai Greciei pentru a face noi concesii, potrivit Expat Times.

Grecia va avea noi runde de discutii cu oficiali de la FMI, BCE si liderii de la Brussel. In octombrie, Greciei i s-au promis 130 de miliarde de euro, imprumut de la FMI, dar Grecia nu a primit niciun ban, intrucat discutiile continua.

Pe de alta parte, Grecia continua discutiile cu investitorii privati pentru a esalona datoriile. Grecia trebuie sa plateasca 14,4 miliarde de euro pana in martie. Orice eveniment neprevazut va afecta pietele financiare, cu siguranta. Dobanzile la bondurile Italiei si Spaniei ar putea urca din nou, pana la cer, urmand ca in acest vartej sa intre si Irlanda sau Portugalia, poate chiar si Franta, care asteapta sa vada daca va fi sau nu retrogradata de S&P.

Efectele pe termen scurt

Grecia va trebui sa paraseasca zona euro daca nu va reusi sa ajunga la un acord cu creditorii sai internationali in ceea ce priveste un al doilea plan de salvare, de 130 miliarde de euro, a declarat marti un purtator de cuvant al Guvernului, citat de Reuters. Acesta este un avertisment public neobisnuit de puternic al oficialilor eleni, in conditiile in care Atena si partenerii sai din UE au respins in repetate randuri o iesire a Greciei din zona euro.

Tot in martie, liderii europeni ar trebui sa adopte modificarile aduse Tratatului de la Maastricht, adica ceea ce s-a discutat la summit-ul UE, tinut in decembrie 2011, la Brussel.

Intr-un raport publicat de FMI, Grecia ar avea nevoie de imprumuturi in valoare de 440 de miliarde de euro, pe perioada de 8 ani, pana in 2020, pentru a-si achita datoriile, aceasta daca creditorii privati ai Greciei nu vor accepta o mare parte din pierderi, potrivit Reuters.

I.B.