Incepand cu luna noiembrie, Grecia a inceput sa negocieze cu investitorii sai. Guvernantii ar dori ca investitorii sa renunte la mai mult de 50% din datorie iar oficialii Greciei au amenintat la inceputul anului ca, daca investitorii nu vor accepta acest lucru iar FMI-ul nu va acorda un nou bailout, in valoare de 130 de miliarde de euro, atunci va iesi din zona euro, scrie
scrie Expat Times. Merkel si Sarkozy au pus presiune deoportriva pe guvernul Greciei, dar si pe investitori, anuntand ca Grecia nu va accesa noul pachet de la FMI atata timp cat nu ajunge la o intelegere cu detinatorii de bonduri grecesti.

Angela Merkel si Nicolas Sarkozy ii preseaza pe guvernantii Greciei si pe detinatorii de bonduri grecesti sa ajunga rapid la o intelegere in privinta "haircut"-ului convenit in octombrie 2011, privind datoriile Greciei catre investitorii sai, scrie Expat Times.

Incepand cu luna noiembrie, Grecia a inceput sa negocieze cu investitorii sai. Guvernantii ar dori ca investitorii sa renunte la mai mult de 50% din datorie iar oficialii Greciei au amenintat la inceputul anului ca, daca investitorii nu vor accepta acest lucru iar FMI-ul nu va acorda un nou bailout, in valoare de 130 de miliarde de euro, atunci va iesi din zona euro.

Merkel si Sarkozy au pus presiune deoportriva pe guvernul Greciei, dar si pe investitori, anuntand ca Grecia nu va accesa noul pachet de la FMI atata timp cat nu ajunge la o intelegere cu detinatorii de bonduri grecesti.

Din aceasta cauza, moneda euro ar putea ajunge la a 16-a luna de scadere iar Grecia ar avea nevoie si de mai multi bani din partea FMI-ului. Pe de alta parte, Grecia nu a implementat niciuna dintre masurile de austeritate convenite la summit-ul din luna octombrie.

Ce trebuia sa faca Grecia si nu a facut:
- sa vanda titluri publice in valoare de 50 de miliarde de euro, dar pana acum nu au vandut decat 1,7 miliarde de euro
- sa concedieze din sistemul public 30.000 de oameni, dar nu au redus decat 1700 de locuri de munca.
- sa modifice reglementarile pietei muncii
 -sa micsoreze pensiile, asa cum au cazut de-acord, in octombrie.

In schimb, parlamentarii greci nu au facut decat sa aprobe bugetul pe 2012, unul fantezist la ora actuala, care se bazeaza pe "haircut-ul" investitorilor si pe imprumutul astronomic de la FMI. Imprumut care nu va veni, atata timp cat Grecia nu cade la pace cu detinatorii de bonduri si nu ia masurile de austeritate convenite in octombrie, aceasta fiind dorinta expresa a lui Christine Lagarde, sefa FMI.

"Vrem sa vedem progrese in restructurarea datoria Greciei. Din punctul meu de vedere si al lui Nicolas Sarkozy, al doilea pachet de salvare al Greciei depinde de aceasta restructurare a datoriei", a spus Angela Merkel. "Situatia este foarte tensionata, probabil acum mai mult ca niciodata", a spus si Nicolas Sarkozy.

I.B.