Franta insista pentru introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare iar opinia sa castiga teren in statele membre euro. Este ceea ce a constatat Comisia afacerilor economice a Parlamentului European reunita luni 9 ianuarie la Bruxelles.

Aceasta este o idee germana la baza dar imbratisata acum de Franta care a amenintat ca in lipsa unui acord, va introduce taxa de maniera unilaterala.

Comisia Europeana a expus o propunere in acest sens in toamna anului trecut. Dar majoritatea grupurilor politice ale Parlamentului European sunt in favoarea acestei taxe, cel putin pentru zona euro.

La inceput, anul trecut, cand ideea si-a refacut aparitia dupa ce fusese propusa initial de Germania in 2009, multi politicieni au respins-o. Berlinul dorea sa recupereze astfel o parte din banii oferiti bancilor care au necesitat o recapitalizare in 2008 si 2009.

Astazi, aflata in atentia agentiilor de notatie si simtind ca si economia sa se clatina, Franta incearca sa vanda ideea in cadru european.

Aceasta taxare a tuturor tranzactiilor financiare era dezbatuta la Bruxelles in anii '90 sub numele de taxa Tobin. Respinsa atunci de o majoritate de state membre, ea a fost pusa in sertar si pomenita ulterior anecdotic. Propunerea Comisiei Europene din septembrie 2011 prevede ca taxa sa se aplice incepand cu anul 2014, desi Franta ar fi dorit ca ea sa intre in vigoare chiar anul acesta. Comisia prevede o taxare cu 0.1% a actiunilor si obligatiunilor si cu 0.01% a celorlalte produse financiare.

Citeste mai multe si comenteaza pe RFI.ro