Romania a primit, in cei cinci ani de apartenenta la UE, cu 5,7 miliarde de euro mai mult din bugetul comunitar decat a contribuit, a explicat ministrul Leonard Orban intr-o discutie online cu cititorii Hotnews.ro. In 2012, trebuie cheltuiti bani din fondurile structurale si de coeziune de 3,5 ori mai multi decat s-au cheltuit in 5 ani de apartenenta la UE.

  • Pana acum nu a existat riscul dezangajarii (pierderea lor pentru necheltuire) de fonduri UE, dar exista un pericol major pentru 2013.
  • In 2012, nu vor exista compensari intre diferitele programe operationale si nici intre diferitele axe prioritare din cadrul acelor programe.
  • Experti ai BEI, BERD si Banca Mondiala ne vor invata sa cheltuim banii europeni si sa stabilim ce avem nevoie sa finantam, la nivel national, din fonduri europene.

"La sfarsitul anului 2011, sumele primite de Romania de la bugetul UE se ridicau la aproximativ 11,9 miliarde de euro, in timp ce sumele platite de Romania la bugetul UE au fost de 6,2 miliarde de euro", a aratat Leonard Orban.

In ciuda unor multiple declaratii privind statutul de contributor net la bugetul UE, in care viram anual aproximativ un miliard de euro, cifrele indica o diferenta de 5,7 miliarde de euro intrate in Romania in cei cinci ani de la aderare.

Absorbtia fondurilor europene difera de la un domeniu la altul, de la un program la altul, insa Guvernul a stabilit un obiectiv ambitios in acest sens pentru 2012: 6 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde pentru politica de coeziune si 2,5 miliarde din fondurile alocate agriculturii.

material integral pe HotNews.ro