Comisia Europeana a solicitat astazi Romaniei sa respectele normele UE in materie de achizitii publice in cadrul unui contract atribuit de Primaria sectorului 3 a municipiului Bucuresti. Contractul, in valoare de aproximativ 110 milioane EUR, a fost atribuit sub forma unui acord-cadru cu o durata de patru ani.

Primaria sectorului 3 a municipiului Bucuresti nu a acordat candidatilor un termen suficient pentru pregatirea ofertelor, se arata in comunicatul institutiei europene. Mai mult, Primaria sectorului 3 a modificat in cursul procedurii anumite elemente obligatorii din anuntul de participare, printre care criteriile de selectie, fara a proceda la publicarea modificarilor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), acestea fiind comunicate numai la nivel national.

De asemenea, Comisia estimeaza ca Primaria nu a putut efectua o evaluare obiectiva a ofertelor. Acordul-cadru a fost atribuit unui candidat a carui oferta continea numeroase nereguli in ceea ce priveste preturile si termenele propuse. In opinia Comisiei, explicatiile suplimentare furnizate de ofertantul care a castigat contractul nu au permis clarificarea neregulilor mentionate.

Din aceste motive, Comisia considera ca Romania a incalcat normele europene in materie de achizitii publice. Solicitarea adresata Romaniei de catre Comisie ia forma unui aviz motivat – a doua faza in cadrul procedurii UE de constatare a incalcarii legislatiei UE. In cazul in care Romania nu ia masurile necesare pentru a se conforma normelor UE aplicabile in materie de achizitii publice in termen de doua luni, Comisia va putea sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Care este scopul normelor UE in materie de achizitii publice?

Achizitiile publice reglementeaza modalitatile de efectuare a cheltuielilor publice in domeniul constructiei de infrastructuri si al achizitionarii de bunuri si servicii, de la sisteme informatice la statii de epurare a apelor uzate, constructii navale sau servicii de consiliere. Conform estimarilor, contractele de achizitii publice incheiate in ansamblul Uniunii Europene reprezinta aproximativ 18% din PIB-ul UE. Procedurile deschise si transparente de atribuire a contractelor, impuse de normele UE in materie de achizitii publice, stimuleaza concurenta, ofera o protectie mai buna impotriva coruptiei si permit contribuabililor sa beneficieze de servicii mai eficace si de un raport calitate-pret favorabil.

Modificarea termenilor si a conditiilor esentiale in cadrul unei proceduri de achizitii publice fara a da ofertantilor posibilitatea de a concura pentru atribuirea contractului risca sa afecteze grav concurenta, sa descurajeze noii ofertanti si sa duca la risipirea banilor contribuabililor.

Sursa: Reprezentanta CE in Romania

Nota: Primaria sectorului 3 este condusa de Liviu Negoita (PDL).