Presedintele Traian Basescu a facut cateva minute declaratii dupa sedinta Consiliului European informal de la Bruxelles. Seful statului a aratat ca adoptarea Tratatului si ca acesta va intra in vigoare in 2013 sau mai repede imediat ce va fi aprobat de 12 tari. "Sper ca Romania sa se numere intre aceste tari", a declarat Traian Basescu. Tratatul lasa la dispozitia fiecarei tari in parte sa clarifice la nivel national modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim de - 0,5% din PIB.

Ca urmare a aderarii la acest tratat tara noastra are doua optiuni:

  • sa adopte in prima faza partial prevederile tratatului deoarece nu este tara membra a zonei euro. In acest caz Romania ar trebui samodifice Constitutia pana la 1 ianuarie 2013
  • sa introduca in Constitutie toate prevederile Tratatului ceea ce inceamna o modificare rapida a Constitutiei tarii deoarece 25 de state au anuntat ca intentioneaza sa semneze tratatul pe 1 martie.

Una din cele mai importante masuri anticriza luate o reprezinta posibilitatea utilizarii fondurile europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare pentru aparitia de de noi IMM-uri. (vezi aici textul in orginal, punctul 8)

Deficit structural de maxim de - 0,5% din PIB. Probleme legate de implementare

Tratatul lasa la dispozitia fiecarei tari in parte sa clarifice la nivel national modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim de - 0,5% din PIB.

"Au fost state care au si alt tip de legi, legi de tip constitutional, si atunci li s-a dat si aceasta posibilitate... Si li s-a dat si aceasta posibilitate, avand legi care se voteaza cu doua treimi sau cu 75% din numarul de parlamentari, s-a considerat ca sunt suficiente ca forta si ca element de nemodificare, modul cum se voteaza astfel de legi. Romania nu are astfel de legi", a declarat seful statului.

Avantaje pentru tarile care nu fac parte din zona euro:

  • statele non-euro, dar semnatare ale tratatului, participa la summit-urile zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pt piata unica, legate de competitivitate sau de eventuale modificari strategice in zona euro. 
  • zona euro va avea minim doua intalniri pe an si cel putin la una participa toti semnatarii tratatului daca in cea de-a doua, spre exemplu, nu s-ar discuta chestiuni care vizeaza piata unica, competitivitatea s.a.m.d, adica acele reuniuni in care se discuta strict probleme euro. 

de Ionut Baias

NOTA: conferinta presedintelui a fost transmisa live doar de catre B1 TV