Legea SOPA (Stop Online Piracy Act), aflata in dezbatere in Statele Unite, vrea sa elimine piratarea pe Internet a materialelor cu drepturi de autor precum filmele si melodiile, dar si circulatia produselor contrafacute, informeaza Great News. Legea se aplica asupra site-urilor straine (actualele legi din Statele Unite nu acopera site-urile din afara jurisdictiei SUA). Pe de alta parte, ACTA nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Conform unui document intocmit de accessnow.org, si citat de HotNews.ro, ACTA este o amenintare la adresa drepturilor utilizatorilor.

Documentul original al legii SOPA, in limba engleza, poate fi consultat AICI.


In urma protestelor venite din partea a mii de site-uri si de companii din IT, mai multi membri ai Camerei Reprezentantilor si-au retras sprijinul pentru proiectul de lege SOPA. Iar pe 20 ianuarie republicanul Lamar Smith a amanat votul pe aceasta lege in Camera Reprezentantilor pana cand se va ajunge la un consens mai larg.

GreatNews.ro a consultat legea SOPA si prezinta in continuare cele mai importante prevederi ale sale:
•Autoritatile americane pot incepe o actiune impotriva serviciului care a inregistrat un domeniu sau impotriva proprietarului site-ului strain despre care considera ca incalca legea drepturilor de autor.
•Furnizorii de internet sunt obligati sa ia toate „masurile tehnice posibile” pentru a bloca accesul utilizatorilor la site-ul respectiv (sau la o parte a acestui site). Aceste masuri trebuie luate intr-un interval de maximum cinci zile de la data la care au primit un ordin judecatoresc.
•Motoarele de cautare sunt obligate sa ia toate „masurile tehnice posibile”, in maximum cinci zile de la primirea ordinului, pentru ca in listele de cautare sa nu mai apara linkuri spre site-urile respective.

mai multe informatii pe Great News

 

Continutul acordului ACTA. Cand intra in vigoare si ce schimbari aduce ACTA

Ministerul Economiei a publicat pe site-ul sau textul Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) intre Uniunea Europeana si statele membre ale acesteia, Australia, Canada, Japonia, Republica Coreea, Statele Unite Mexicane, Regatul Maroc, Noua Zeelanda, Republica Singapore, Confederatia Elvetiana si Statele Unite ale Americii. Potrivit ministerului, in cadrul Uniunii Europene, Acordul a fost negociat de Comisia Europeana, inca de la debutul oficial al negocierilor, in anul 2008.

Semnarea acordului reprezinta numai o prima etapa in procedura incheierii sale. In cazul Acordului ACTA, mai exista numeroase etape procedurale care trebuie parcurse, inclusiv ratificarea de catre Parlamentul Romaniei, anunta HotNews.ro.

 Ce este ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor deproprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Conform unui document intocmit de accessnow.org, si citat de HotNews.ro, ACTA este o amenintare la adresa drepturilor utilizatorilor pentru ca:

  • ACTA ii forteaza pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala datele personale ale presupusilor faptuitori.
  • Extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusilor infractori, cum ar fi monitorizarea la scara larga a comunicatiilor prin utilizarea procedurii de "deep packet inspection", permitand astfel incalcarea grava a vietii private a utilizatorilor. Practic, proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea sa obtina informatii private despre utilizatorii de internet, fara sa aiba nevoie de mandate ale judecatorilor.

de I.B.