Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat intr-un interviu acordat duminica postului de televiziune german ARD, ca acordul multilateral ACTA impotriva contrafacerii este "dezechilibrat", potrivit Mediafax. Cred ca forma sa actuala nu este buna. (...) Nu cred ca vom avansa cu acest acord in forma actuala", a declarat social-democratul german.

El a mai mentionat ca a facut apel catre Comisia Europeana "inca din 2010" sa "inceteze cu secretele. (...) Nu a facut asta si acum primeste critici", a adaugat Schulz.

Consultarile Parlamentului European privind ACTA sunt preconizate sa inceapa pe 27 februarie, conform declaratiilor lui Schulz, iar europarlamentarii vor trebui sa se pronunte inainte de luna iunie.

Sambata, zeci de mii de persoane au manifestat in toata Europa, in Germania estimandu-se participarea a 100.000 de persoane, impotriva cenzurarii Internetului de catre prevederile continute in acest acord multilateral privind contrafacerea.

Ce este ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Conform unui document intocmit de accessnow.org, si citat de HotNews.ro, ACTA este o amenintare la adresa drepturilor utilizatorilor pentru ca:

  • ACTA ii forteaza pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala datele personale ale presupusilor faptuitori.
  • Extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusilor infractori, cum ar fi monitorizarea la scara larga a comunicatiilor prin utilizarea procedurii de "deep packet inspection", permitand astfel incalcarea grava a vietii private a utilizatorilor. Practic, proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea sa obtina informatii private despre utilizatorii de internet, fara sa aiba nevoie de mandate ale judecatorilor.

de I.B.