"Economia noastra digitala este subestimata de catre public, fiind mult mai importanta decat s-ar putea crede. Este mai mare decat economia Belgiei si, daca ar fi apartinut unei tari, aceasta ar fi fost eligibila de a deveni membru G20. Ritmul ei de crestere este de 12% anual, similar cu cel al Chinei", spune Neelie Kroes, intr-un interviu pentru EurActiv.

sursa foto: site Comisia Europeana

Neelie Kroes este vice-presedinte al Comisiei Europene, responsabil de portofoliului Agendei Digitale. Nascuta in Rotterdam, doamna Kroes a detinut anterior (2004-2010) functia de Comisar in domeniul Concurentei in cadrul Comisiei Barroso. Intr-un interviu realizat cu comisarul  redactorul EurActiv.com, Jeremy Fleming, in Bruxelles, Neelie Kroes compara potentialul digital al Europei cu cel al unui candidat la G20.

EurActiv: Care ar fi o perspectiva realista referitoare la cresterea determinata de parteneriatul dintre agenda digitala si parteneriatul pentru cloud?

Neelie Kroes: Economia noastra digitala este subestimata de catre public, fiind mult mai importanta decat s-ar putea crede. Este mai mare decat economia Belgiei si, daca ar fi apartinut unei tari, aceasta ar fi fost eligibila de a deveni membru G20. Ritmul ei de crestere este de 12% anual, similar cu cel al Chinei, generand aproximativ 2.6 locuri de munca pentru fiecare loc de munca pierdut datorita schimbarilor pe care le produce. Cererea pentru angajati competenti in IT depaseste oferta. Prim urmare, are un impact semnificativ. Intr-un context economic dificil, mediul digital reprezinta forta principala pentru crestere si crearea de locuri de munca. Daca ne vom concentra asupra acestei chestiuni si statele membre vor implementa agenda digitala, vom asista la cresterea PIB-ul cu un procent fata de situatia actuala. Cloud-ul este un factor decisiv in aceasta ecuatie.

EurActiv: Care este pozitia Europei in raport cu principalii sai rivali economici (China, SUA, Rusia, America de Sud) in sectorul IT&C?

Neelie Kroes: Lucrurile sunt amestecate. Conducem in multe aspecte legate de broadband si telefonie mobila. Dar, suntem in urma in ceea ce priveste broadband-ul de mare viteza, stagnam in HPC, nu avem acelasi nivel de investiti pe care il au multe economii din Asia. Dar, practic, spre deosebire de acesti concurenti, dispunem de o strategie digitala primordiala, Agenda digitala, de care sunt responsabila. Nu vom simti imediat aceste beneficii, dar pot sa va asigur ca Europa va avea de castigat pe termen lung de pe urma acestei agende. Europa va fi cea care va dicta ritmul in comertul electronic,e-sanatate, drepturi de proprietate intelectuala, standarde, protectia datelor, in orice domeniu posibil. Va reprezenta, cu siguranta, cea mai buna investitie pe care Europa poate sa o faca si din acest motiv sunt atat de entuziasmata.

EurActiv: Ce impact va avea adoptarea serviciilor cloud asupra intreprinderilor mici si mijlocii?

Neelie Kroes: Accesul la broadband va constitui baza dublarii cresterii pentru intreprinderi si exporturi. Serviciile cloud vor fi baza pentru a treace la un alt nivel. In loc sa achizitioneze si sa administreze, cu costuri ridicate, infrastructura si programele software, au posibilitatea sa le inchirieze ca servicii. Acest lucru conduce la sporirea flexibilitatii, la un control sporit al costurilor. Totodata, va micsora din obstacolele pe care le intampina anumite intreprinderi ce incearca, de exemplu, sa acceseze un credit. In principal, impactul va fi semnificativ cu privire la productivitatea economiei pe ansamblu, indiferent ca sunt intreprinderi mici sau mari.

EurActiv: Aspectele pe care doriti sa le abordati prin acest parteneriat - cum ar fi siguranta datelor, interoperabilitatea, blocarea pe o platforma sau cele de natura juridica - trebuie sa fie acceptate de catre Comisie si guverne inainte de adoptarea serviciilor cloud. Vor incepe companiile sa foloseasca serviciile cloud inainte ca guvernele si institutiile sa adopte aceasta paradigma?

Neelie Kroes: Mai mult de jumatate din companiile europene au inceput deja sa foloseasca tehnologiile cloud. Oricine are un cont de webmail sau o pagina de Facebook dedicata unei companii face acest lucru. Asemenea companii nu vor mai fi reticente si se vor arata mai interesate sa implementeze serviciile cloud daca vor exista mai multe servicii care sa le satisfaca cererile, sau vor ti ca pot sa aiba incredere deplina in ceea ce priveste prelucrarea datelor, mai ales in situatii neprevazute.

Modul curent de utilizare al serviciilor cloud, cu precadere in sectorul privat, pare a depasi obstacolele pe care le mentionati. Transformarea acestora in avantaje trebuie sa devina o prioritate. De asemenea, trebuie implicati si cei din achizitiile publice intr-o abordare sistematica. O mai mare rata a achizitiilor publice ar trebui sa determine cresterea concurentei in oferta de cloud, fapt ce ar avantaja pe toata lumea.

EurActiv: Desi este un parteneriat european pentru cloud, majoritatea technologiei implicate este de provenienta straina. Considerati ca acest aspect ca fiind o problema? V-ati dori sa vedeti o pondere mai mare de technologie europeana pentru cloud inainte de a se raspandi?

Neelie Kroes: Tratam in mod echitabil toate afacerile din interiorul UE. Ce conteaza cu adevarat, mai mai mult decat din ce tara provine compania, este daca aceasta ofera companiilor si cetatenilor din aceasta zona servicii de care acestia au nevoie si pe care le doresc, avand acces la un mediu ce le faciliteaza sprijinirea locurilor de munca din Europa. Acestea fiind spuse, imi doresc sa vad un sector digital dinamic, pentru ca este evidenta importanța acestuia pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca - cu cat se inregistreaza succese pe acesta directie, cu atat mai bine. Nu stabilim ierarhii, ci doar organizam un mediu in care cat mai multa lume poate sa activeze cu succes.


EurActiv: Poate Comisia sau guvernele sa reglementeze cloud sau acest mediu de calcul este prea mare pentru a fi controlat?

Neelie Kroes: Autoritatile publice au anumite functii bine stabilite pentru a asigura siguranta si increderea. Dar asta nu inseamna ca putem sa controlam cloud-ul. Sau ca ar trebui o reglementare exhaustiva, depasind cadrul legal referitor la protectia datelor, pentru a da un exemplu. Scopul nostru trebuie sa fie protejarea internetului prin stabilirea unor reguli generale, nu printr-o acaparare totala.

Initiative voluntare, precum anumite regulamente de conduita, nu sunt suficiente. De exemplu, cine este raspunzator daca se intampla ceva neprevazut in cloud si datele sunt pierdute sau compromise? Sub incidenta caror legi si juristidictii intra asemenea cazuri? Acestea nu sunt chestiuni pe care coduri de conduita sa le poata solutiona intr-un mod just.

EurActiv: Ce diferente majore pot fi semnalate odata cu utilizarea cloud? Care sunt cele mai importante oportunitati noi?

Neelie Kroes: Este un moment crucial pentru economia Europei. Realmente. Acest cloud poate fi un factor decisiv in succesul sau falimentul unor sute sau mii de intreprinderi mici si mijlocii.Poate imbunatati calitatea serviciilor guvernamentale la capitolele eficentei si al costurilor. Prin urmare, cred ca, din punct de vedere al organizatilor, cel mai mult vor avea de castigat guvernul si intreprinderile mici si mijlocii. Orice persoana care a vizitat un website bazat pe continut video va poate relata despre beneficiile aduse persoanelor.

In concluzie, o abordare corecta a cloud-ului va determina mentinerea internetului drept o sursa generatoare de inovatii, dezvoltare si libertate. Nu este de neglijat nici efectul asupra mediului, prin cresterea eficientei sectorului IT&C si adaptarea acestuia la diferitele cerinte.

Un interviu realizat de Jeremy Fleming, EurActiv, si tradus si adaptat de Victor Apreutesei


VIDEO Neelie Kros cu privire la Digital Agenda
Sursa imaginilor video: https://blogs.ec.europa.eu