Mecanismul comunitar este un joc complex, in care Bruxelles-ul detine un rol cheie, in stransa legatura cu cancelariile principalelor capitale europene. Cati sunt si cine sunt oamenii care lucreaza, in aceste capitale, in legatura directa cu afacerile europene?

Citeste si:

Daca ne referim la institutii, la nivelul fiecarului minister "de linie" exista cateva persoane (10-20 poate – si, atentie, nu ma refer doar la Romania) care sunt responsabile cu "emiterea semnalelor" despre pozitia tarii respective in politica sectoriala aferenta. Desigur exista ministere care sunt implicate mult mai puternic (ca efectiv) in problematica "dreptului comunitar" si ma refer in special la Ministerul Afacerilor Externe, dar si la cel al Afacerilor Europene. Unele ministere implementeaza Programe Operationale Sectoriale si desigur avem alte zeci de oameni pe acest palier. Pe langa ministerele clasice, avem o serie de institutii sau agentii care inglobeaza zeci si sute de oameni conectati cel putin 50% din timpul lor la problematica europeana.

La nivelul legislativului fiecarei tari intalnim sute de persoane care contribuie la buna racordare a tarii la agenda europeana. In special acum, prin prerogativele Tratatului de la Lisabona, Parlamentele nationale dispun de un efectiv puternic cu radarul spre Bruxelles. Fiecare deputat sau senator, fiecare grup politic, fiecare comisie politica isi are expertii sai pe politicile europene.

Desigur sunt si alte institutii pe plan national care au un rol in mozaicul relationarii. Nu cred ca exagerez cand precizez ca sunt intre 10.000 si 15.000 de persoane in fiecare sistem institutional national din cele 27 de tari membre care pot fi considerati actori locali (partial majoritatea) ai afacerilor europene.

Acestora li se adauga alte sectoare care sunt foarte dinamice in relatia cu capitala Europei. Zeci de companii, care in cadrul departamentului "regulatory affairs" desfasoara actiuni in directia lobby-ului legislativ, cunosc in detaliu culisele comunitare. Federatiile industriale, camerele de comert si industrie, organizatiile neguvernamentale, patronatele, sindicatele, firmele de consultanta, cabinetele de avocatura au toate "actiuni" in domeniul afacerilor europene. Sute de ziaristi in fiecare tara scriu (chiar daca de multe ori nu constientizeaza 100%) despre dinamica sistemului comunitar, fie ca e vorba de politica, finante sau educatie. Sunt alte sute de profesori, conferentiari si lectori universitari care au prezentari despre "lumea co-deciziei" sau constructii institutionale comunitare.

Cred ca sunt alte 10.000, pana la 15.000 de persoane, in "sectorul privat" care isi "castiga painea" (cel putin partial) din afacerile europene.

Deci, mai mult sau mai putin, intre 20.000 si 30.000 de persoane care in fiecare tara contribuie la "cladirea" sistemului comunitar.

Este normal ca numarul de persoane implicate in sistemul national sa varieze In functie de populatia tarii, vechimea in UE, structurarea administratiei, cultura organizatorica, abordare politica, etc. Nu cred ca exageram daca consideram ca avem (in medie) 25.000 de oameni la nivelul fiecarei tari membre si deci in jur de 700.000 de oameni in Uniunea Europeana care sunt conectati "mai mult decat cetatenii obisnuiti" la Bruxelles-ul european.

Dan LUCA / Bruxelles

Sursa: Blogul Casa Europei Cluj-Napoca