Interviu cu Gheorghe Oana, vicepresedintele Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei in cadrul conferintei "Cum sa faci legal achizitii publice in Romania pentru proiecte cu finantare europeana?"

Gheorghe Oana, vicepresedintele Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei  a participat la conferinta “Cum sa faci legal achizitii publice in Romania pentru proiecte cu finantare europeana?” organizata de Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, firmele de consultanta juridica Vilau&Mitel si Bostina si Asociatii.

Dr. Gheorghe Oana: Am tinut sa particip la aceasta conf pentru a spune cateva lucruri despre atributiile Autoritatii de Audit in mecanismul de atragere si de consumare a fondurilor nerambursabile acordate Romaniei de Uniunea Europeana. Fara Autoritatea de Audit, care face parte alaturi de Autoritatea de management si de ACP din randul organismelor de management si control care conforma atragerea in conditii de legalitate a fondurilor europene – aceste fonduri nu ar putea sa ajunga in Romania. De aceea este foarte bine ca se organizeaza astfel de conferinte , intrucat se vor dezbate lucruri care arata dificultatile si disfunctionalitatile din sistemul de management si control, pentru ca daca nu lucram impreuna nu o sa reusim, chiar daca ambitiile noastre din acest an sint foarte mari – atragerea a 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde pe fonduri structurale este o suma deosebita avand in vedere “performantele” pe care le-am atins pina astazi.

Autoritatea de audit este cea care da declaratia de asigurare anuala si care asigura Comisia Europeana ca banii atrasi de Romania sunt in conditii de legalitate, regularitate, iar chiar daca mai apar nereguli financiare statul roman trebuie sa demonstreze ca este in stare sa corecteze si sa indrepte lucrurile. Asta e de fapt principala chestiune pe care Romania trebuie sa o aiba in vedere zi de zi in perioada urmatoare, pina in 2015, cand vom putea sa facem plati.

Reporter: Institutia Autoritatii de Audit se poate implica in rezolvarea disfunctonalitatilor?
Dr. Gheorghe Oana: Cu siguranta ne implicam, pentru ca recomanarile noastre vzeaza tocmai aceste disfunctionalitati din sistemul de management si control, iar recomandarile noastre privesc punctual indreptarea unor lucruri, cat si modificarea legislatiei in materie.

Anul trecut , stiti foarte bine, am modificat legislatia privind neregulile financiare, am facut legea mai operationala, mai usor de aplicat si mai precisa, astfel incat o serie de discutii care apar intre Autoritatea contractatnta, Autoritatea de management a institutiei, ACP [Autoritatea pentru Certificare si Plata in cadrul Ministerului Finantelor - n.red.] si autoritetea de audit sa fie eliminate. E adevarat ca aplicarea corecta a legislatiei tine si de pregatirea actorilor, care finanteaza in acest sistem.

Reporter: La ce modificari lucrati acum?
Dr. Gheorghe Oana: Acuma ne gandim sa perfectionam legislatia pentru entitatile care nu au calitatea de autoritate contractanta si pentru fonduri care sunt sub plafoanele stabilite in Directiva 18.

Reporter: In cat timp ar putea fi implementate aceste modificari.
Dr. Gheorghe Oana: Eu cred ca in 2-3 saptamani vor fi aprobate si vor putea fi aplicate foarte usor. Se vor aproba de catre AM-uri, insa am vrut ca prin ACIS [Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale - n.red.] a  aceste pricizari si reglementari sa aiba o forma unitara pentru toate programele operationale si pentru toate fondurile, ca sa obtinem o aplicare unitara in materia pe care o gestionam noi privind controlul fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeana.

Acest interviu a fost realizat de catre redactia www.fabricadebani.ro, partener EurActiv.ro