Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat miercuri seara, invitat in emisiunea "24 intr-o ora", difuzata de Digi 24 ca "Romania nu ar fi putut sa acceada in lumea europeana daca nu indeplinea criteriile unui stat de drept functional. Reformele din ultimii ani in domeniu Justitiei sunt monitorizate de CE; acest raport care se publica in fiecare an a mentionat permanent progrese. Romania e un stat care functioneaza pe baza de lege, in care orice forma de combatere a justitiei se face prin proceduri legale". Ministrul a precizat ca unele dintre standardele implementate de Romanie in ceea ce priveste statul de drept sunt superioare celor implementate de alte state UE.

Ministrul Justitiei a declarat  ca "impresii si pareri poate avea oricine, ca om care am in permanenta in atentie aceste masuri de implementare a reformelor pot spune ca Romania a implementat standarde in ceea ce priveste statul de drept, unele chiar superioare tarilor din Uniunea Europeana."

Intrebat in legatura cu cazul Boldea, ministrul a declarat ca procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declansat o ancheta la DIICOT Galati iar CSM o verificare, fapt ce arata ca mecanismele justitiei functioneaza. "N-am avut nicio discutie cu procurorul general si inspectia judiciara pe aceasta tema. Fiecare institutie are roluri diferite aici. Institutiile in final au functionat, nu trebuie sa confundam dificultati inerente intr-un caz complex cu vulnerabilitati de sistem", a declarat Catalin Predoiu.

Ministrul a precizat ca "in ultimii ani, statul roman a devenit mai sofisticat in ceea ce priveste politicile penale" si ca interesul autoritatilor din domeniul Justitiei este sa construiasca treptat "o noua mentalitate in acest domeniu. Ideea ca poti fi de succes daca savarsesti fapte de coruptie incet incet trebuie sa dispara. Trebuie sa arati ca exista o replica puternica in aceasta zona. Ar trebui mai des prezentate efectele negative ale coruptiei si evaziunii fiscale".


Predoiu despre Strategia Nationala Anticoruptie


Intrebat in legatura cu prevederile Strategiei Nationale Anticoruptie cu privire la finantarea partidelor, Catalin Preda a precizat ca este vorba despre masuri de transparentizare a surselor de finantare.

"Ceea ce formulam prin aceasta strategie este necesitatea si obiectivul, avem nevoie de o alta transparenta in ceea ce priveste acest neajuns" a declarat ministrul in emisiunea "24 intr-o ora", adaugand ca "ar putea fi niste amenzi foarte dure, ar putea sa fie lipsirea partidului de la buget pentru alocarea anumitor campanii. Statul nu-ti da fonduri ca sa faci mita electorala ci ca sa-ti desfasori in mod legal campania. Este o masura care ar putea decurge, foarte multe dintre ele vor fi prevazute in modificari legislative."

Referindu-se la masura confiscarii extinse a averilor, Catalin Predoiu a explicat ca "este o institutie care permite judecatorului sa confiste averea unui infractor in conditii mai speciale. Daca suntem in prezenta unei condamnari definitive, daca suntem in prezenta unui infractor care nu probeaza mijloace legale de castig dar este proprietarul unui patrimoniu care nu echivaleaza cu veniturile sale, este un instrument extrem de puternic, care va permite procurorilor si judecatorilor sa confiste de la infractori tot ce au.Trebuie sa le luam tot."


Ministrul Justitiei despre Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderarea Romaniei la Schengen


"Cred ca in urma aplicarii acestui mecanism (MCV) s-ar putea ca ceea ce se intampla in justitia noastra sa fie superiod din punct de vedere calitativ altor sisteme judiciare din statele membre. Acest mecanism va fi ridicat in momentul in care obiectivele lui sunt indeplinite", a declarat ministrul Justitiei pentru postul de televiziune, adaugand ca Romania si-a asumat si obiective care nu sunt in mecanism dar care se vor dovedi benefice pentru sanatatea sistemului judiciar.

Referindu-se la raportul MCV din vara, raport de care de care este conditionata aderarea Romaniei la spatiul Schengen, Catalin Predoiu a explicat ca "2006 nu e la fel cu 2012 din punctul de vedere al eficientei sistemului judiciar roman, raportul trebuie sa tina cont de acest lucru. In principiu ceilalti isi doresc sa ridicam standardele in sistemul judiciar. Olanda fara indoiala a abordat o politica sub influenta conjucturii politice interne. Nu trebuie sa facem nimic cu Olanda, din perspectiva diplomatic statul roman a desfasurat numeroase actiuni; data fiind conjunctura politica interna din Olanda trebuie sa ramanem prudenti pentru ca nu avem parghii. Nu trebuie sa ne asteptam la garantii absolute din partea Olandei."

Potrivit ministrului, "aici avem dreptate, Romania are dreptate aici chiar si unii oficiali olandezi stiu ca avem dreptate. in discutii de culise incearca si ei sa justifice pozitiile oficiale. Important este ca din perspectiva Schengen Consiliul European a cerut JAI sa ia o decizie in toamna. Important este ca suntem capabili sa ne aparam propriile frontiere. Romania a sprijinit anul trecut eforturile de reformare Schengen. Putem sa ne aparam frontiera."

de C.I.