Un numar de 159 de migranti au primit sprijin sa se repatrieze voluntar in tarile lor de origine, prin proiectul "Sprijinirea programelor de returnare voluntara asistata si reintegrare (RVAR) in Romania", iar 35 dintre acestia au beneficiat si de asistenta de reintegrare. Din cei 159 de migranti care au fost ajutati sa se repatrieze in tarile lor de origine, 34 de persoane s-au returnat voluntar in Maroc, 31 in Algeria, 24 in Nepal, 23 in Tunisia, 15 migranti s-au intors in Afganistan si 10 in Irak.

Un numar de 159 de migranti au primit sprijin sa se repatrieze voluntar in tarile lor de origine, prin proiectul „Sprijinirea programelor de returnare voluntara asistata si reintegrare (RVAR) in Romania”, iar 35 dintre acestia au beneficiat si de asistenta de reintegrare. Din cei 159 de migranti care au fost ajutati sa se repatrieze in tarile lor de origine, 34 de persoane s-au returnat voluntar in Maroc, 31 in Algeria, 24 in Nepal, 23 in Tunisia, 15 migranti s-au intors in Afganistan si 10 in Irak.

Restul pana la 159 s-au intors in Pakistan, Siria, China, Iran, Vietnam, Camerun, Gambia, Kenya, Liban, Mongolia, Nigeria si Yemen. Toate aceste persoane au primit informatii despre repatrierea voluntara si li s-a asigurat transportul cu avionul pana in tara de origine.

Un numar de 35 din cei 159 straini care au fost ajutati sa se repatrieze voluntar au beneficiat si de asistenta pentru reintegrare. La inapoierea in tara de origine acestia au primit sprijin material fie pentru mobilier de baza, haine, mancare, vesela si electrocasnice, fie ca sa achizitioneze instrumente sau echipamente pentru inceperea unei mici afaceri, in functie de situatia particulara a fiecaruia. Toti au urmat cursuri de pregatire profesionala inainte de intoarcerea acasa.

Numarul migrantilor a crescut semnificativ in ultimii ani

"In tara noastra, ca si in restul tarilor, majoritatea imigrantilor au ajuns pe motive financiare. Interesant este faptul ca profilul acestora s-a schimbat mult in ultimii ani. Astfel, daca in trecut aveam de-a face cu imigranti cu un nivel mai ridicat de educatie si cu ceva posibilitati financiare care vedeau in Romania doar o tara de tranzit, acum imigrantii sunt tot mai saraci si vin in Romania in cautarea unui loc de munca si a unui trai mai bun. Pana in 2009 aveau loc cam 10 returnari umanitare pe an si circa 300 de cereri de azil depuse, deoarece majoritatea migrantilor se intorceau acasa cu banii lor.", ne-a declarat Ciprian Nita,  coordonator de proiect in cadrul Organizatiei Internationale pentru Migratie din Romania, intr-un interviu anterior acordat EurActiv.ro.

In 2009 au avut loc doar in jur de 100 de returnari. De atunci au inceput sa apara o serie de fenomene: criza mondiala, destabilizarea nordului Africii si a Orientului Mijlociu, razboaiele din Libia, Egipt si Siria, care au pus o presiune deosebita pe Uniunea Europeana. In paralel, a avut loc si aproprierea Romaniei de Schengen. De aici si obiectile anumitor tari fata de Romania si Bulgaria, deoarece se tem de o crestere incontrolabila a numarului migrantilor. 

In 2010, numarul a fost dublu fata de 2009, iar in 2011, dublu fata de 2010.

Numarul de cereri de azil a crescut la 1.500 pe an.

In 2011 s-au depus un total de 1921 de cereri de azil, din care primul loc il ocupa de departe migrantii din Algeria cu 494 de cereri, urmati cu 216 de migrantii din Maroc si cu 163 de migrantii pakistanezi.

Statul roman a aprobat 68 de cereri de azil pentru 24 de irakieni, 6 iranieni, 3 egipteni si 4 sudanezi. Statutul de azilant este acordat in urma analizarii dosarului de caz si in conformitate cu prevederile legii.

 

NOTA: Acest material a fost realizat in cadrul campaniei de informare OIM din proiectul “Sprijinirea programelor de returnare voluntara asistata si reintegrare (RVAR) in Romania”, care va include o serie de articole realizate de EurActiv.ro despre activitatea OIM. 

 

Proiectul este derulat de OIM, Organizatia Internationala pentru Migratie in parteneriat cu organizatia neguvernamentala APEL si beneficiaza de finantare din partea Uniunii Europene prin intermediul Oficiului Roman de Imigrari – Ministerul Administratiei si Internelor, in cadrul Fondului European de Returnare, Programul General “Solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratorii”, Programul Anual 2010, Contract nr. Ref.: RF/ 10.01 – 01.01. Proiectul se deruleaza pe perioada octombrie 2011 – iunie 2012 si continua eforturile din programele de returnare voluntara asistata implementate in anii anteriori.

Citeste si:

I.B.