Increderea romanilor in directia urmata de Uniunea Europeana a scazut cu 14 procente, la 46%, in anul 2011, arata un Eurobarometru prezentat marti la Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si citat de Mediafax. Acesta este cel mai scazut nivel de incredere in UE inregistrat in Romania, in conditiile in care cel mai ridicat a fost cel din perioada de pre-aderare, de circa 85%.

Ritmul de scadere a increderii a fost unul accelerat - in timp ce la nivelul Uniunii scaderea increderii in faptul ca directia urmata de UE este cea corecta a fost de doar 8%, in cazul Romaniei erodarea a fost mai mare, respectiv de 14%. Nivelul de incredere a scazut de la 60% in toamna lui 2010, la 46% in toamna lui 2011.

Studiul arata totusi ca, "desi Romania se inscrie si ea in tendinta observabila la nivelul tuturor statelor membre, si anume aceea de scadere a gradului de incredere in directia urmata de UE, ea se situeaza totusi semnificativ peste media europeana a increderii, care este de 38%".

Romania este, din aceasta perspectiva a increderii in directia urmata de UE, a 12-a tara intr-un clasament al increderii condus de Suedia (67%), Letonia (65%), Bulgaria (60%) si inchis de Portugalia (30%), Spania (28%) si Italia (21%)

Cum priveam UE in 2009

Dupa jumatate de an de criza economica globala, romanii isi pastrasera optimismul si imaginea traditional pozitiva despre Uniunea Europeana, potrivit Eurobarometrului din 2009, lansat la Bucuresti. UE aveae imaginea cea mai buna in Romania cu 17 procente peste media Uniunii Europene si cu 11% peste media noilor state membre.

Imaginea pozitiva a Uniunii era in stransa legatura cu ceea ce ea inseamna in plan personal pentru romani. Valentele in plan personal ale Uniunii Europene sunt atat functionale, cat si simbolice, la nivel de valori. Pentru romani, ea inseamna in principal libertatea de a calatori, studia sau lucra pe teritoriul UE (47%), democratie (39%), prosperitate economica (29%), pace (28%), moneda euro (27%), protectie sociala (17%).

Prezent la lansarea Euroabrometrului, comisarul Leonard Orban a spus atunci: "Romanii vad UE nu numai ca o institutie care le da bani, ci si ca un sistem de valori si un organism care promoveaza democratia."

Cum priveam UE in 2007

Potrivit Eurobarometrului din 2007, romanii eraunemultumiti de viata lor zilnica, dar mai optimisti si increzatori in UE decat locuitorii celorlalte state membre, in timp ce increderea lor in justitia romaneasca a scazut cu opt procente in doar jumatate de an.

Studiul arata ca starea de spirit a romanilor era caracterizata prin stabilitate mai ales in ceea ce priveste increderea in constructia europeana 67%, fata de 59% in tarile care au aderat in 2004 si 42% in vechile state membre. Insa doar 48% dintre romani erau multumiti de viata zilnica, un procent destul de mic comparativ cu 72% in valul din 2004 si 85% in UE-15.

de Ionut Baias