Problema absorbtiei reduse a fondurilor europene de catre Romania este legata de situatia reformarii sistemului juridic roman, a declarat ambasadorul Frantei la Bucuresti intr-un interviu pentru HotNews.ro. "A existat o asemenea suspiciune, importata de autoritatile romane in momentul aderarii la UE, ca au creat un sistem de control foarte restrictiv pentru companii, pentru institutii, cu scopul de a asigura buna utilizare a fondurilor europene. Si s-au instituit toate aceste masuri de siguranta", a explicat acesta. * Astazi, aceste masuri sunt foarte restrictive si au dus la o rata atat de mica de absorbtie, 6-7%, care va avea o influenta sigura asupra urmatoarei perspective bugetare a UE, 2014-2020.

Concret, ambasadorul sustine ca daca Romania nu sonsuma suficient, se va afla intr-o pozitie slaba de a cere fonduri suficiente in perioada bugetara urmatoare, pentru ca i se va raspunde ca, din moment ce nu a cheltuit acum, de ce s-ar crede ca va cheltui mai bine in viitor. "Cred ca este necesara o mai buna mobilizare a structurilor care se ocupa de fonduri europene. Cred ca exista mai multe solutii", afirma Philippe Gustin.

"Comunitatile locale romanesti au nevoie de asistenta tehnica, pe care UE nu este in masura sa o dea, pentru ca Romania este membra, statele membre nu sunt in masura sa o dea, insa colectivitatile locale o pot face, au mai mare libertate, crede ambasadorul care a mai adaugat ca in aceste vremuri de criza, fondurile europene sunt, fara indoiala, pentru economia romaneasca "carburantul" care poate ajuta la cresterea economica.

Vezi pe HotNews.ro raspunsurile ambasadorului francez pe mai multe subiecte