Incepand cu mai 2011, UE a primit dreptul de a lua cuvantul in cadrul ONU: EurActiv.de a realizat in New York un interviu cu ambasadorul UE la ONU, Thomas Mayr-Harting - vezi cele mai importante idei, in traducerea si adaptarea Alexandrei Nanu.

In imagine: Thomas Mayr-Harting,  /Foto: Rick Bajornas / UN, preluare de pe www.euractiv.de

Uniunea Europeana, din mai 2011, poate lua cuvantul in cadrul ONU, ca efect al Tratatului de la Lisabona, care prevede, printre altele, faptul ca UE sa vorbeasca cu o voce unitara in problemele legate de politica externa.

Uniunea Europeana este reprezentata la Natiunile Unite de catre presedintele Consiliului European, Comisia Europeana, Inaltul Reprezentant pentru politica externa si de securitate si delegatia UE ca parte a Serviciului European de Actiune Externa (SEAE).

In interviul acordat EurActiv, ambasadorul EU la ONU, Thomas Mayr-Harting, mentioneaza ca statele membre ale UE sunt participanti directi in cadrul Natiunilor Unite. Marea Britanie vede aici o problema : nu este clar daca reprezentantii UE ar trebui sa se pronunte doar cu privire la subiectele fata de care au o competenta specifica sau daca acestia ar trebui sa vorbeasca in numele celor 27 de state membre.

Afacerile bugetare au fost un exemplu de problema. Statele membre ale UE au finantat intr-o mare masura (40%) operatiunile ONU de mentinere a pacii. UE in sine nu contribuie la aceasta. Cu toate acestea, este logic ca delegatia UE sa coordoneze problemele bugetare si sa reprezinte interesele contribuabililor UE printr-o voce unitara, desi aceasta competenta revine statelor membre, a declarat Mayr-Harting.

Cereri pentru reforma ONU

Uniunea Europeana are cerinte variate pentru reforma ONU. In prim plan sta faptul ca Natiunile Unite au jucat un rol important in dezvoltarea activitatii umanitare a UE. ONU uneste sub acoperisul sau o serie de agentii si structuri care ar trebui imbunatatite pentru acest scop.

In ceea ce priveste statutul lor de membru permanent al Consiliului de Securitate, nu exista o singura pozitie in UE. Alte state membre ONU au declarat ca UE este suprareprezentata in Consiliul de Securitate si cer o reforma a Consiliului. Momentan, cinci state membre ale UE au fost reprezentate in Consiliul de Securitate.

Traducere si adaptare din limba germana, de Alexandra Nanu
Link la articolul original pe EurActiv.de: "EU soll in der UNO mit einer Stimme sprechen"