Proiectul de buget 2013 se ridica la 150,9 miliarde de euro reprezentand angajamente, in crestere cu 2 % fata de anul trecut, corespunzator cu nivelul actual al ratei inflatiei. Platile reprezinta 137,9 miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere de 6,8%, arata comunicatul Comisiei.

Bugetul UE prezentat de Comisia Europeana doreste sa completeze eforturile nationale prin concentrarea investitiilor in domeniile prioritare prevazute de strategia Europa 2020.

Comisarul pentru programare financiara si buget, Janusz Lewandowski, a declarat ca: „Este legitim ca oamenii sa se intrebe de ce solicitam o majorare de 6,8 % a platilor in aceste vremuri de criza. Exista doua motive pentru aceasta: in primul rand, 2013 este ultimul an al perioadei financiare curente, iar in ultimul an al fiecarei perioade financiare se inregistreaza o crestere puternica a platilor, intrucat proiectele finantate de UE in intreaga Europa ajung in etapa de finalizare: poduri, cai ferate, autostrazi au fost construite pentru binele tuturor, iar acum trebuie sa platim facturile pentru acestea. In al doilea rand, in ultimii ani, statele membre au adoptat in cadrul Consiliului si al Parlamentului European, bugete UE care erau cu mult sub nevoile noastre estimate pentru plati. Acest lucru a condus la un numar din ce in ce mai mare de facturi neplatite, intrucat in fiecare an nu puteam onora unele dintre angajamentele juridice, din cauza unui deficit de fonduri. Atunci cand soseste factura dumneavoastra de electricitate sau de apa trebuie sa o platiti, chiar daca incercati sa faceti economii.”

Totodata se aloca 62,5 miliarde de euro reprezentand plati aferente cresterii economice favorabile crearii de locuri de munca in Europa. 

O atentie semnificativa este acordata programelor-cadru de cercetare (9,0 miliarde de euro, insemnand o crestere de 28,1% fata de 2012), Programului pentru competitivitate si inovare (546,4 milioane de euro, insemnand o crestere de 47,8%), si fondurilor structurale si fondului de coeziune (49 de miliarde de euro, in crestere cu 11,7%), precum si invatarii pe tot parcursul vietii (1,2 miliarde de euro, insemnand o crestere de 15,8%). Acestea sunt consecinta logica a angajamentelor anterioare.

de George Stefan