Seful statului elen a propus liderilor celor trei partide constituirea unui guvern cu personalitati din afara sferei politice, sustinut de Parlament.Un guvern de tehnocrati pare solutia cu cele mai mari sanse de reusita in aceste momente cand nicio forta politica nu reuseste sa formeze cabinetul. Grecia ar urma asadar pasii urmati de Italia dupa demisia lui Silvio Berlusconi si instalarea guvernului de tehnocrati condus de reputatul economist Mario Monti. Cat de atractiva este insa linia Monti? Datele economice recente arata ca Italia este in recesiune. Are Grecia rabdarea, traditia si oamenii potriviti pentru acest guvern?

Pozitia principalelor forte politice elene:

    Kouvelis (stanga) "se opune" unui guvern de tehnocrati, dar continua discutiile
    Samaras (dreapta), dispus sa discute despre un cabinet de tehnocrati
    Venizelos (socialist) sustine propunerea unui guvern de personalitati non-politice

Scurt istoric al guvernului Monti

Noiembrie 2011: Italia se prabuseste sub greutatea datoriei sale si prim-ministrul Silvio Berlusconi, discreditat de o serie de scandaluri sexuale si probleme juridice, este acuzat de subminarea credibilitatii tarii sale de catre institutiile europene.

Presedintele Giorgio Napolitano accepta demisia lui Berlusconi, care a pierdut majoritatea absoluta in Parlament, si l-a numit premier pe presedintele prestigioasei Universitati Bocconi din Milano, Mario Monti.

La 68 de ani, acest comisar european ponderat (1994-2004) vine cu o reputatie independenta si economist competent, dar este vazut de multi ca un tehnocrat foarte legat de ideea de Uniune Europeana si gata sa impuna toate masurile cerute de la Bruxelles fapt care arunca o umbra de indoiala asupra sanselor sale de reusita.

Pentru mai multe zile, acesta incearca in zadar sa convinga politicienii sa se alature echipei sale. Dar in curand insa conchide ca "nu are nevoie" de politicieni si formeaza un guvern compus in intregime din experti: o femeie prefect la Ministerul de Interne, un amiral al Apararii, un magistrat la Justitie etc.

Monti este la randul sau premier si ministru al Economiei si Finantelor.

In scurt timp rezultatele se vad, masurile isi produc eectul si Monti obtine sprijinul celor doua forte politice principale sia dversare: PDL, centru dreapta, Silvio Berlusconi si Partidul Democrat (PD), principalul partid de stanga

Cu acest sprijin in Parlament, Mario Monti a trecut la o reforma draconica a pensiilor si a adoptat masuri de austeritate fara precedent.

Paradoxal, masurile nepopulare nu dau nastere la demonstratii de masa sau la greve de importanta nationala. Guvernul e sprijinit de italieni, dar popularitatea lui "Super Mario" scade constant.

Datele finale confirmate luni arata ca Italia este in recesiune, evidentiind dificultatile pe care trebuie sa le infrunte guvernul tehnocrat.

Principale masuri ale lui Monti:

  • Reforma sistemului de pensii
  • Masuri dure de asuteritate
  • A stopat risipa din administratia publica
  • Imbunatatirea colectarii la bugetul de stat: Italia a recuperat 12,7 miliarde de euro de la evasionistii fiscali in anul 2011, cu 15,5% mai mult fata de suma pe care autoritatile fiscale au strans-o in 2010, dupa ce au imbunatatit monitorizarea si eforturile de colectare
  • Reforma in domeniul muncii: a adoptat in martie principalele linii ale unui proiect de reforma a pietei muncii, puternic contestat de cel mai mare sindicat al tarii, CGIL, care a anuntat declansarea unei greve generale

Italia ar putea inlocui Franta in calitatea de partener privilegiat al Germaniei

Premierul italian Mario Monti si cancelarul german Angela Merkel lucreaza la un plan care vizeaza aprobarea simultana in cele doua parlamente a tratatului bugetar european si a Mecanismului European de Stabilitate, scrie luni cotidianul La Reppublica, citat de AFP.

Obiectivul este o ratificare simultana, inaintea verii, a celor doua instrumente europene anticriza, adauga La Repubblica.

Mario Monti si Angela Merkel ar urma ulterior sa asiste impreuna la ratificari si va fi publicata o "declaratie solemna" comuna despre viitorul Europei, afirma cotidianul italian, care vorbeste despre un "pact secret Monti-Merkel".

Aceasta alianta poate fi interpretata drept o ambitie a Romei de a inlocui Parisul in calitatea de partener privilegiat al Berlinului mai ales dupa victoria socialistului Francois Hollande.

Ce masuri drastice ar trebui sa aplice guvernul tehnocrat in Grecia:

  • Salarii reduse: salariul minim redus cu 22%. Pentru tineri sub 25 de ani, reducerea este de 32%
  • Desfiintarea majorarilor automate de salarii, inclusiv sporul de vechime
  • Limitarea la trei ani a acordurilor colective privind salariile
  • Adoptarea unei reforme cadru pana in iunie 2012, cresterea controalelor fiscale, angajarea de inspectori fiscali, inchiderea birourilor de impozite ineficiente, infiintarea unei retele electronice a impozitelor si taxelor, pregatirea unui plan anti-coruptie pana in septembrie 2012
  • 15.000 de bugetari vor fi trecuti in concediu tehnic si vor fi platiti cu 60% din salariul de baza, inainte de a fi concediati la capatul a unu sau doi ani, pentru cei aflati aproape de varsta de pensionare. Acest lucru ar trebui indeplinit pana la sfarsitul lui 2012
  • Grecia trebuie sa rascumpere obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro

de Ionut Baias