Pe 23 ianuarie 2012, Amjad, un barbat de 48 de ani, inalt, cu pielea maslinie si ochi patrunzatori a sunat la interfonul de la sediul Organizatiei Internationale pentru Migratie in Bucuresti. Tinea de mana un baiat, pe fiul sau Behrouz, care avea 11 ani.Povestea lor in Romania incepe cu mai bine de un an in urma: pe 21 octombrie 2010 au intrat ilegal in tara.

Plecasera din Teheran, Iran unde Amjad le lasase acasa pe sotia si fiica sa. Au venit pe o filiera folosita de multi dintre imigrantii care ajung ilegal la noi si, la fel ca multi dintre acestia, isi doreau de fapt sa ajunga in Germania cu locurile ei de munca bine platite. Au fost insa surprinsi de autoritati in timp ce treceau fraudulos frontiera dintre Serbia si Romania. Pentru a incerca sa mai salveze ceva din planul lui initial, a facut o cerere de azil in Romania.

In Romania procedura de acordare de azil, include, potrivit legii, si o faza judecatoreasca in care dosarele ajung in instanta unde primesc prin hotarare judecatoreasca aviz pozitiv sau negativ, si care dureaza o perioada relativ indelungata. Aceasta este calea fireasca de analiza pentru cererile de protectie internationala. Pentru un solicitant de azil a carui cerere primeste un raspuns favorabil acesta este inceputul intrarii intr-o viata normala. Pentru migrantul fara documente care spera sa ajunga intr-o tara din vestul Europei dar al carui drum a fost intrerupt de autoritati, perioada aceasta pare o ultima sansa pentru a gasi o solutie fie ea legala, sau nu..

Amjad si fiul sau au ajuns sa fie cazati in Centrul regional de cazare si proceduri pentru solicitantii de azil de la Bucuresti. Toti strainii cazati aici sunt solicitanti de azil si sunt liberi sa paraseasca Centrul in timpul zilei, atata vreme cat revin pana la 10 seara, cand se face prezenta. In cazul in care o persoana cazata aici lipseste mai mult de 3 zile este evacuata. Pot fi recazati, daca justifica perioada de absenta din centru. Amjad si fiul sau au fost cazati in centru aproximativ un an. Behrouz mergea la scoala impreuna cu copiii celorlalti migranti. Asa a invatat romaneste. El era cel care traducea pentru tatal sau.

La Centru, Amjad a aflat despre posibilitatea de a se intoarce acasa si de sprijinul pe care l-ar putea primi din partea OIM. Asa ca, Amjad s-a hotarat sa intrerupa procedura de solicitare de azil si sa mearga acasa la sotia si la fiica lui. Pentru ca nu aveau documente de calatorie, a fost necesar sa mearga la Ambasada tarii lor pentru a obtine documente noi.

Odata obtinute documentele de calatorie OIM a facut rezervarea biletelor de avion si s-a ocupat de alte detalii necesare calatoriei, cum ar fi: obtinerea de la la Oficiul Roman pentru Imigrari a vizei de iesire din Romania pentru cei doi, consilierea legata de circumstantele repatrierii voluntare, discutarea planului de ajutor pentru reintegrarea lor in societatea de acasa, verificarea generala a starii de sanatate.

Pe 9 martie 2012, Amjad si Behrouz au fost condusi de reprezentantul OIM la aeroport de unde au luat un avion cu destinatia finala Teheran. In aeroport, pe linga biletul lor de avion pina la destinatia finala au primit si cate o mica suma de bani de drum necesari pentru a acoperi costul calatoriei finale de la aeroport spre casa, mincare sau alte necesitati in tranzit si, eventual cite un mic suvenir pentru cei dragi de acasa.

Seriozitatea lor si firea deschisa si prietenoasa au facut ca Amjad si fiul sau sa lege prietenii cu alti locatari ai Centrului. Reprezentantul OIM isi aminteste ca, atunci cand s-a dus sa ii ia din Centrul Regional, toti cei cazati acolo au iesit sa isi ia "la revedere" de la cei doi. 

Amjad si Behrouz sunt 2 dintre cei 45 de migranti care au solicitat si au beneficiat de asistenta pentru reintegrare in ultimele 9 luni. Aceasta inseamna ca la inapoierea in tara de origine primesc sprijin material in vederea reinserarii lor in viata obisnuita a societatii in baza unui plan (de reintegrare) discutat cu consilierul OIM inaintea plecarii. Banii pot fi folositi fie pentru mobilier de baza, haine, mancare, vesela si electrocasnice, fie pentru achizitionarea de instrumente sau echipamente necesare pentru inceperea unei mici afaceri, in functie de situatia particulara a fiecaruia. Pot primi si asistenta medicala, acolo unde este cazul. Ajutorul nu vine direct sub forma financiara, ci reprezinta punerea in practica de catre Misiunea OIM din tara de origine a planului de reintegrare.

Amjad, ajuns acasa, dupa discutia cu OIM Teheran, a decis sa reia vechea sa ocupatie de taximetrist pentru care a cumparat o masina la mana a doua.

Pentru pastrarea anonimitatii, numele celor doi au fost schimbate.