Bulgaria si Romania au facut obiectul unor rapoarte "taioase" ale Comisiei Europene, dupa ce au fost din nou criticate pentru coruptie, fragilitatea statului de drept sau crima organizata (in cazul Bulgariei), scrie Judy Dempsey pe un blog asociat New York Times.

 Dar ce se poate face in mod realist pentru a convinge cele doua guverne sa adopte angajamente pe termen lung pentru stabilirea statului de drept si lupta impotriva coruptiei? Romania si Bulgaria s-au alaturat Uniunii Europene in 2007, desi aceste probleme au fost evidentiate si atunci in rapoartele UE.

Acum Comisia Europeana are responsabilitatea de a actiona. S-ar putea retine fondurile structurale si de dezvoltare in valoare de cateva sute de milioane de euro. S-a amanat deja accesul celor doua tari la spatiul Schengen, acord care permite cetatenilor sa traverseze frontierele UE fara pasaport.

Sanctiunea finala ar putea fi suspendarea dreptului de vot pentru Romania si Bulgaria, ceea ce ar insemna ca nici una dintre tari nu va putea vota impreuna cu alte state membre in probleme care le afecteaza, scrie Judy Dempsey pe un blog asociat New York Times.

de M.B.