Autoritatile franceze se vor intruni saptamana viitoare pentru a decide daca sa ridice restrictiile de munca pentru cetatenii romani si bulgari, intr-un efort de a reglementa statutul juridic pentru 15.000 de rromi care traiesc in Franta, anunta EurActiv.com.. Miscare pare sa marcheze o schimbare majora in modul in care Franta abordeaza problema rromilor din cele doua noi membre ale UE

Potrivit presei din Hexagon, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat joi ca reglementarea drepturilor de munca ale rromilor "ar putea fi una dintre solutiile pentru comunitatea de migranti"

Grupuri pentru drepturile civile au sustinut mult timp ca, fara o astfel de masura, integrarea rromilor este imposibila.

Miscare pare sa marcheze o schimbare majora in modul in care Franta abordeaza problema rromilor din cele doua noi membre ale UE. Noul guvern francez a fost criticat recent de catre activistii pentru drepturile omului, care l-au acuzat pe Valls ca urmeaza politicia fostului presedinte francez, Nicolas Sarkozy, aceea de desfiinatre a taberelor de rromi insotite de expulzari arbitrare. Valls a respins criticile si asocierile cu regimul Sarkozy, potrivit EurActiv.com.

Aproximativ 90% dintre cei 15.000 de rromi din Franta sunt din Romania, restul fiind in cea mai mare parte din Bulgaria.

Franta si alte tari ale UE trebuie sa ridice restrictiile de munca pentru cetatenii romani si bulgari pana la 1 ianuarie 2014 in conformitate cu tratatele de aderare la UE. Bulgaria si Romania au aderat la UE la 1 ianuarie 2007.

Franta este una dintre cele opt tari in care cetatenii romani si bulgari au nevoie inca de un permis de munca. Ceilelalte tari sunt Austria, Belgia, Germania,  Luxemburg, Malta, Tarile de Jos si Regatul Unit.

Spania a deschis complet pentru bulgari si romani, dar anul trecut a obtinut activarea "mecanismului de salvgardare" pentru limitarea angajarii lucratorilor romani pe piata fortei de munca grav afectata de criza.

de Ionut Baias

Citeste si: