Relatia bilaterala care se dezvolta rapid intre Beijing si Berlin va determina evolutia relatiilor dintre China si Europa pe viitor, potrivit unei analize a grupului de analiza European Council on Foreign Relations (ECFR), pe marginea vizitei pe care cancelarul Angela Merkel si alti ministri germani o vor incepe joi in China. Liderii chinezi prefera sa o asculte pe Merkel atunci cand vine vorba despre criza euro, comert sau drepturile omului, iar restul Europei risca sa ramana pe tusa, comenteaza ECFR.

Angela Merkel si ministri din cabinetul sau se deplaseaza la Beijing pentru o sedinta comuna de guvern cu premierul chinez Wen Jiabao si alti membri ai guvernului acestuia. Intalnirea este drescrisa de ECFR drept "cea mai puternica expresie a "relatiilor speciale" ce se dezvolta intre cele doua tari", Germania fiind singura tara din lume cu care China poarta consultari la un asemenea nivel in mod periodic.

  • Potrivit analizei citate, cresterea schimburilor comerciale intre Germania si China pe parcursul ultimului deceniu - si indeosebi a exporturilor germane catre China - a depasit orice asteptari. Germania este principalul partener comercial al Chinei in Europa, iar China este principala destinatie a investitiilor externe pentru companiile germane. ECFR arata ca aceasta interdependenta economica "infloritoare" sta la baza unor legaturi politice tot mai aproape intre cele doua tari.

Unul dintre autorii analizei, Jonas Parello-Plesner, noteaza ca "asemenea noua, si chinezii se gandesc daca nu cumva o "Europa germana" capata contur in urma crizei euro. Chinezii vad Berlinul drept locul unde trebuie sa te duci ca sa rezolvi lucrurile". Un alt autor, Hans Kundnani, apreciaza ca "relatiile viitoare dintre Europa si China vor fi determinate de evolutia rapida a relatiilor bilaterale dintre Germania si China. Pericolul dat de aceste noi relatii speciale este ca ele ar putea submina interesele strategice si economice europene".

Autorii analizei argumenteaza ca aceasta relatie speciala este foarte importanta pentru Europa si ar trebui ca ea sa evolueze asa incat sa devina un parteneriat strategic "real" euro-chinez. Intre altele, UE ar trebui sa identifice felul cum sa ajute Germania in relatiile sale cu China, de explu prin dezvoltarea unor reglementari mai bune in privinta investitiilor si achizitiilor publice sau sa se foloseasca de atuurile sale in negocierile pentru accesul la materii prime. Iar tarile membre ale Uniunii ar trebui sa se coordoneze mai bine, iar institutiile ei sa se implice mai mult pentru dezvoltarea unei abordari comune a UE referitoare la China.

 

de V.O.