Saisprezece tari europene au redus sau au inghetat salariile profesorilor ca urmare a dificultatilor economice. Profesorii din Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia si Slovenia sunt cei mai afectati de restrictiile bugetare si de masurile de austeritate, conform unui raport publicat de Comisia Europeana cu ocazia Zilei mondiale a profesorilor. Salariile profesorilor din Bulgaria, Cipru, Estonia, Franta, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Regatul Unit, Croatia si Liechtenstein au scazut usor sau au ramas la acelasi nivel.

Cu toate acestea, raportul "Salariile si sporurile profesorilor si directorilor de scoli din Europa 2011/12" arata, de asemenea, ca in patru tari, Republica Ceha, Polonia, Slovacia si Islanda, salariile profesorilor au crescut incepand cu mijlocul anului 2010, in timp ce in Romania au ajuns la nivelurile de dinainte de criza.

"Profesorii joaca un rol vital in viata copiilor si, dupa cum toata lumea stie, pot fi un factor determinant pentru viitorul lor" a declarat Androulla Vassiliou, comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret. "Remuneratia profesorilor si conditiile de munca ar trebui sa fie o prioritate de varf pentru a-i atrage si pastra pe cei mai buni din aceasta profesie. Dar atragerea celor mai buni profesori nu implica doar nivelul remuneratiei: este imperios necesar ca salile de clasa sa fie bine echipate, iar profesorii sa aiba o influenta corespunzatoare asupra modernizarii programelor scolare si asupra reformelor din invatamant.", potrivit Reprezentantei CE la Bucuresti.
 
Raportul arata ca, de la jumatatea anului 2010, criza economica a avut un impact semnificativ asupra salariilor profesorilor, un numar tot mai mare de tari reducand atat salariile, cat si sporurile, cum ar fi sporul de concediu si primele. Grecia a redus salariile de baza ale profesorilor cu 30% si a eliminat primele de Paste si de Craciun. Irlanda a redus salariile profesorilor debutanti cu 13% in 2011, iar cei angajati dupa 31 ianuarie anul curent s-au confruntat cu o scadere suplimentara de 20% a remuneratiei, din cauza eliminarii sporurilor pentru nivelul de calificare. In Spania, salariile profesorilor si ale altor angajati din sectorul public au fost reduse in 2010 cu aproximativ 5% si de atunci nu au mai fost adaptate la inflatie; masuri similare au fost aplicate in Portugalia.

In Europa, salariul maxim al profesorilor cu vechime mare este, in general, de doua ori mai mare decat salariul minim al debutantilor. Insa, avand in vedere ca este nevoie in medie de 15 - 25 de ani pentru a obtine salariul maxim, organizatiile profesorilor se tem ca tinerii ar putea fi descurajati sa se orienteze catre aceasta profesie.

I.B.