Liderul de grup al eurodeputatilor PDL din Parlamentul European (PE), Marian-Jean Marinescu, a declarat marti seara ca nu este normal ca un ministru care a avut in gestiune fondurile europene si am ajuns in situatia in care am ajuns dupa aia sa plece si sa se duca la Bruxelles, potrivit Agerpres. Ministerul Afacerilor Externe considera ca, prin acest vot, Parlamentul European transmite un mesaj opiniei publice europene conform caruia jocul de aliante politice este mai presus decat aprecierea obiectiva a pregatirii si calitatilor pentru ocuparea unei inalte demnitati europene. In schimb, lidera de grup a eurodeputatilor PNL, Norica Nicolai, sustine ca votul impotriva nu are legatura cu competenta lui Orban, asa cum a motivat PDL, ci cu 'interese politice meschine de la Bucuresti'.

Liderul de grup al eurodeputatilor PDL din Parlamentul European (PE), Marian-Jean Marinescu, a declarat marti seara, dupa avizul negativ primit in plenul de la Strasbourg de nominalizatul Romaniei pentru Curtea de Conturi Europeana, Leonard Orban, ca nu a existat un consemn politic in partid si ca votul eurodeputatilor PDL a fost motivat de faptul ca actualul ministru al afacerilor europene 'nu are expertiza necesara acestui post'.

Liderul grupului PDL din PE sustine ca a declarat public inca din luna iulie, in cadrul unei conferinte de presa la Craiova, cand a aflat despre nominalizarea lui Leonard Orban, ca 'nu este normal ca un ministru care a avut in gestiune fondurile europene si am ajuns in situatia in care am ajuns dupa aia sa plece si sa se duca la Bruxelles', potrivit Agerpres.

'Pentru mine personal acesta a fost motivul, pentru ca fondurile europene pentru Romania sunt extraordinar de importante, sunt vitale. Imi pare rau, dar domnul ministru a spus tot timpul ce e rau, nu a spus niciodata ce trebuie facut. Nu a avut o foaie de drum, nu a dus-o la indeplinire, nici atunci, nici acum. Este punctul meu de vedere, spus in urma cu patru luni', a adaugat Marian-Jean Marinescu.

'Pentru mine prestatia dansului ca ministru al afacerilor europene nu m-a facut sa cred ca poate sa se duca pe o alta pozitie intr-o alta institutie europeana', a mai afirmat eurodeputatul, dand asigurari ca nu are stiinta despre un consemn in PDL pentru un vot impotriva lui Leonard Orban. El a mai precizat ca noua nominalizare a guvernului Romaniei pentru postul la Curtea de Conturi Europeana va fi analizata tot in functie de competenta, dar ca situatia ar putea avea atunci un deznodamant diferit.

MAE dezamagit de votul PE dat ministrului Orban: Jocul de aliante, mai presus decat aprecierea pregatirii
    
Ministerul Afacerilor Externe se declara dezamagit de rezultatul votului din plenul Parlamentului European, prin care s-a acordat un aviz negativ desemnarii candidatului propus de Romania, ministrul Leonard Orban, pentru Curtea de Conturi a Uniunii Europene.

''Ministerul Afacerilor Externe considera ca, prin acest vot, Parlamentul European transmite un mesaj opiniei publice europene conform caruia jocul de aliante politice este mai presus decat aprecierea obiectiva a pregatirii si calitatilor pentru ocuparea unei inalte demnitati europene, asa cum sunt dovedite de ministrul Leonard Orban. Pentru a-si mentine credibilitatea si performanta, Uniunea Europeana nu trebuie sa abdice de la standardele pe care si le-a impus pana acum'', precizeaza MAE intr-un comunicat remis marti AGERPRES.

Nominalizarea Romaniei pentru Curtea de Conturi Europeana, Leonard Orban, a primit marti un vot negativ din partea Parlamentului European in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Potrivit unor surse concordante, rezultatul votului a fost de 269 pentru, 294 voturi impotriva si 80 de abtineri.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marti, ca si-a retras candidatura, dupa votul negativ primit in PE, premierul Victor Ponta urmand sa faca alta nominalizare din partea Romaniei.

'Luand in considerare rezultatul, am decis sa-mi retrag nominalizarea ca membru al Curtii. Desi votul Parlamentului European este consultativ, mi se pare normal, am scris in chestionarul adresat PE ca ma voi retrage in cazul votului negativ si am luat decizia sa ma retrag', a declarat Orban, pentru AGERPRES.

El a precizat ca i-a comunicat deja premierului Victor Ponta decizia de retragere.

In ceea ce priveste votul din Parlamentul European, Orban a remarcat ca disensiuni interne de pe scena politica romaneasca au fost exportate. 'Sigur ca imi pare rau de rezultatul votului, nu pot sa nu remarc ca anumite disensiuni interne au fost exportate', a comentat ministrul.

Fostul comisar european a declarat in chestionarul completat pentru audierea in Comisia pentru control bugetar (CONT) ca isi va retrage candidatura daca va primi un vot negativ in plenul PE.


Norica Nicolai: Cred ca de data asta PDL-ul a facut un mare deserviciu Romaniei
    
Corespondentul Agerpres, Florin Stefan, transmite: Lidera de grup a eurodeputatilor PNL din Parlamentul European (PE), Norica Nicolai, a declarat marti seara, dupa votul negativ primit in plenul PE, la Strasbourg, de nominalizarea Romaniei pentru Curtea de Conturi Europeana, ca votul impotriva nu are legatura cu competenta lui Leonard Orban, asa cum a motivat PDL, ci cu 'interese politice meschine de la Bucuresti'.

'Votul a fost foarte strans, doar 20 si ceva de voturi ne-au despartit de un rezultat favorabil. Votul favorabil se datoreaza grupurilor ALDE si S&D, iar cele impotriva se datoreaza PPE, care a votat in mare majoritate impotriva. Cred ca de data asta PDL si lobby-ul pe care l-au facut au facut un foarte mare deserviciu Romaniei. Este a doua oara cand Romania rateaza, pentru chestiuni care tin de politica interna, voturi importante. Sa ne amintim situatia primului comisar, domnul Varujan Vosganian, care a fost contestat si a trebuit sa retragem propunerea si dupa aceea sa-l desemnam pe domnul Orban, iar in momentul de fata aceeasi situatie se intampla si cu domnul Orban', a declarat Norica Nicolai.

Lidera eurodeputatilor PNL din PE sustine ca votul nu are cum sa se lege de competenta lui Leonard Orban, acesta fiind de fapt taxat pentru faptul ca a acceptat sa faca parte din cabinetul alcatuit de Victor Ponta. 'Eu nu pot sa inteleg acest dublu standard. Pentru ca era un tehnocrat de exceptie si un om foarte bine pregatit cand Traian Basescu si PDL-ul l-au nominalizat intr-un guvern, dupa care acceptand sa continue in celalalt guvern nu se mai bucura de aceleasi aprecieri', a spus Norica Nicolai.

'Asa inteleg unii sa faca politica in Europa, aducandu-si agenda de ura, revansarda, pe agenda europeana, ceea ce, dupa parerea mea, ne face mari deservicii', a mai apreciat eurodeputata.

I.B.