Un mediu supra-reglementat, lipsa capacitatii institutionale in administratia publica, o rata foarte scazuta de absorbtie a fondurilor europene (sub 10%), sunt numai o parte din concluziile asupra contextului economic din Romania prezentate de Normunds Popens, Director General adjunct, Directoratul General pentru Politica Regionala si Urbana Comisia Europeana, cu ocazia unei conferinte dedicata pregatirilor pentru viitoarele fonduri europene, din perioada 2014-2020.

Ioana Morovan

Reprezentantii Comisiei Europene au prezentat, luni, in cadrul unei conferinte organizata la Bucuresti repere ale situatiei economice din Romania ca baza de plecare pentru documentele care vizeaza urmatoarele programe cu fonduri europene in perioada 2014-2020. Concluziile, pe domenii, pot fi vizualizate in documentul atasat („Pozitia Comisiei Europene privind prioritatile Romaniei”).

Normunds Popens, director General adjunct, directia generala pentru Politica Regionala si Urbana a acordat un scurt interviu pentru EurActiv.ro in care vorbeste despre rata de absorbtie, ce poate face administratia din Romania pentru a recupera fondurile alocate pana in 2013, care este abordarea pentru urmatorul cadru financiar.

Interviu Normunds Popens

Rep: Ati mentionat faptul ca rata absorbtiei in Romania, de mai putin de 10% din alocarea financiara 2007-2013, este una extrem de redusa comparativ cu celelalte state membre. Ne puteti spune de la ce state membre ar putea Romania sa invete, sa preia un model de succes?

Normunds Popens: Statele din obiectivul de convergenta, spre exemplu anumite state baltice – Estonia, Lituania, Letonia sau Polonia au o rata de absorbtie ridicata. Deci nu vorbim neaparat despre vechile state membre, care sunt experimentate. Polonia este un exemplu foarte bun dat fiind ca are foarte multe fonduri si le gestioneaza foarte bine.

 Rep: Credeti ca mai putem recupera intarzierea in absorbtia fondurilor sau este prea tarziu?

Normunds Popens: Tot ce mai poate fi facut pentru fondurile europene trebuie facut acum, in acest an sau anul viitor. Speram ca Romania se va mobiliza in plan intern. Romania poate adopta orice model pentru imbunatatirea absorbtiei, importanta este substanta modelului adoptat. Asa cum am spus, este foarte importanta responsabilizarea sectorului public. Este adevarat, a fost una din sugestiile noastre sa fie stabilit un singur minister pentru a coordona fondurile europene, dar nu va functiona niciodata daca nu exista responsabilitate in ministerele de linie, in regiuni, trebuie sa fie o abordare integrata.

Rep: Credeti ca beneficiarii au partea lor de vina pentru rata de absorbtie redusa?

Normunds Popens: De aceea exista axele de Asistenta tehnica in cadrul programelor, pentru a ajuta beneficiarii sa pregateasca proiecte.

Rep: Pentru urmatorul cadru financiar, alocarea pentru Romania va fi influentata de absorbtia fondurilor din perioada prezenta?

Normunds Popens: Am dori sa avem o abordare diferita. Nu vrem sa va concentrati pe indicatorii financiari. Pentru ca vrem sa vedem care sunt provocarile in Romania, ce este necesar a fi finantat, indiferent de suma care va fi disponibila in urmatorul cadru financiar. Ne intereseaza ca indiferent ce suma va fi disponibila, sa fie utilizata eficient. Nu dorim abordarea „avem nevoie de mai multi bani, fiindca avem nevoie de mai multi bani!”. Este o abodare diferita pe care dorim sa o impunem statelor membre.

Trebuie sa luam foarte in serios conditionalitatile ex-ante (n.r.vezi explicatii la finalul interviului) , fiindca acestea sunt conditiile de indeplinit pentru a demara un program dar in acelasi timp au scopul de a ajuta definirea necesitatilor inainte de a incepe implementarea unui program.

Rep: Care este domeniul cel mai vulnerabil in Romania?

Normunds Popens: Achizitiile publice. Regulile europene sunt transpuse in Romania dar este vorba despre aplicarea legislatiei. Trebuie sa te asiguri ca procedurile se deruleaza corect, in mod transparent si ca asigura egalitate de sanse pentru toti participantii. Ori acest lucru nu a fost asigurat, ceea ce a atras corectii financiare din partea Comisiei Europene.

 Rep: In vederea elaborarii documentelor pentru noul cadru financiar, exista vreo etapa, vreun moment in care mediul privat ar trebui sa fie consultat?

Normunds Popens: Da, acel moment este chiar acum! Inainte de transmiterea propunerilor catre Comisia Europeana. Incurajam autoritatile sa organizeze consultari cu organizatiile private, toti actorii principali trebuie sa fie implicati in dialog. 

 

Conditionalitatile ex-ante

Pentru a accesa urmatoarele fonduri europene post-2014, statele membre trebuie sa indeplineasca o serie de conditii concrete (numite in limbaj oficial conditionalitati ex-ante). Si pentru Romania a fost definit un astfel de set de criterii de indeplinit.

Spre exemplu:

In domeniul schimbarilor climatice:

-  Prevenirea riscurilor i gestionarea riscurilor: Existența evaluarilor naționale sau regionale ale riscurilor pentru gestionarea dezastrelor, luand in considerare adaptarea la schimbarile climatice.

In domeniul transport feroviar. Criterii de indeplinit:

Existentța unui capitol privind dezvoltarea transportului feroviar in cadrul planului global de transport care conțtine:

- un flux de proiecte realiste si mature (inclusiv un calendar, cadrul bugetar);

- o evaluare strategica de mediu care indeplinete cerințtele juridice pentru planul de transport;

- masuri pentru a consolida capacitatea unor organisme intermediare si beneficiari pentru intocmirea portofolilui de proiecte

  • Tabelul complet cu aceste conditionalitati poate fi consultat aici 
  • Mai multe informatii despre urmatorii pasi in elaborarea documentelor privind urmatorul cadru financiar 2014-2020 pot fi consultate in documentul atasat (Actiuni programatice 2014-2020)
  • Mai multe informatii despre ce inseamna Politica de coeziune a Comisiei Europene 2014-2020, in documentul atasat (Prezentare Politica de Coeziune CE)