Aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen nu se afla pe agenda reuniunii informale a Consiliului Justitie si Afaceri Interne care incepe miercuri la Dublin, asa cum anuntase presedintia cipriota a Consiliului UE in decembrie, dar "presedintia irlandeza (a Consiliului UE) intentioneaza sa realizeze progrese in aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen". "Chestiunea nu se afla pe agenda reuniunii informale a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) de la Dublin din aceasta saptamana. Presedintia irlandeza intentioneaza sa realizeze progrese in aderarea Romaniei si Bulgariei. Suntem constienti de preocuparile semnificative si de durata ale statelor membre, care vor trebui abordate", a declarat pentru Agerpres un purtator de cuvant al presedintiei irlandeze a Consiliului UE.

"Subiectul se afla pe agenda Consiliului JAI din martie, in conformitate cu concluziile Consiliului European", a adaugat sursa citata. O anexa la concluziile Consiliului European din decembrie anul trecut mentioneaza ca Romania si Bulgaria si-au indeplinit obligatiile ce le revin in implementarea acquis-ului Schengen, invitand Consiliul JAI sa revina asupra chestiunii in martie 2013.

Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei nu s-a aflat pe agenda ultimei reuniuni formale a JAI de anul trecut, din 6 decembrie de la Bruxelles, dar masurile implementate de cele doua state au fost abordare in raportul Comisiei Europene privind functionarea spatiului Schengen in perioada 1 mai - 31 octombrie 2012.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la zona libera de circulatie este amintita in treacat in programul presedintiei irlandeze a Consiliului UE, intr-un subcapitol privind Acordul Schengen. 'Presedintia va avea drept scop completarea oricarei initiative remarcabile din pachetul legislativ pentru reformarea sistemului guvernantei Schengen. De asemenea, va continua negocierile pentru a realiza progrese in obtinerea unui acord privind aderarea Bulgariei si a Romaniei la spatiul Schengen', se mentioneaza in document.

Irlanda este un stat membru al UE care nu aplica in totalitate prevederile acquis-ului Schengen, luand in anul 2002 decizia de a le implementa doar pe cele din domeniul cooperarii politienesti si judiciare.

de Alina Neagu