Ultima luna de inscrieri! Daca esti intreprinzator, middle sau top manager intr-o companie privata sau in administratia publica, poti beneficia in mod gratuit de un program la nivel de MBA utilizat in mai mult de 500 de institutii academice din lume, inclusiv Stanford si London Business School. Cristina Gheorghe, partener coordonator al programului iPlan explica pentru EurActiv.ro beneficiile pe care le ofera participarea.

"Beneficiile sunt evidente si tin de: 1. Cunoasterea nivelului propriu de competenta in planificare. 2. Posibilitatea de a dezvolta aceste competente si a arata ce anume ai nevoie sa dezvolti. 3. Inveti, in cadrul unei simulari de business cu impact maxim asupra procesului de invatare, pas cu pas, cum planifici strategic un business, pe diferite tipuri de piete, tinand cont de competitie, tinand cont de resurse financiare, umane, logistice. Si toate acestea se fac in echipa!", explica Cristina Gheorghe, unul din coordonatorii programului iPlan.
 
In luna martie se vor desfasura ultimele 2 seminarii din cele 40 care au avut loc de la inceputul programului. Inscrierea in program se face prin accesarea www.i-plan.ro , iar in urma parcurgerii etapelor de selecție, participanții beneficiaza  gratuit de acest  seminar de 3 zile, in urma caruia li se va trasa un plan personal de dezvoltare pentru competențele de planificare strategica pentru 1 an.
 
Mona Opran, Managing Director Saatchi&Saatchi X, care a participat la program, a detaliat aspectele esentiale ale experientei sale: „In primul rand, mi s-a parut extrem de valoros testul Strategic Driver. A fost extrem de bine detaliat in punctele in care trebuie sa investesc in dezvoltarea personala, mi s-a parut si foarte bine ca este urmat de o evaluare la 3 luni dupa ziua de dezvoltare personala de la curs.
In al doilea rand, extrem de valoroasa este simularea de business in cadrul cursului care este facuta in echipa. Faptul ca participantii sunt selectati creeaza un cadru de nivel ridicat al competentei si competitivitatii in multe domenii. Am lucrat in echipa cu oameni din diverse domenii, ceea ce a transformat simularea intr-un experiment foarte aproape de realitate.
In al treilea rand, foarte interesant, la inceput percepi doua programe intr-unul, dar in momentul in care esti la curs si trebuie sa iti joci rolul de business manager, se coreleaza rezultatele profilului Strategic Driver cu rezultatele obtinute in echipa, in cadrul simularii."

•Vezi mai jos interviul video cu Cristina Gheorghe si Mona Opran
 
La intrebarile cititorilor HotNews.ro - EurActiv.ro, Cristina Gheorghe a explicat ca inscrierile se fac la adresa https://www.the-network.ro/user-case-1. Programul are 3 etape, seminarul fiind etapa finala.
 
"Nu exista o limita de varsta si se poate participa din orice domeniu de activitate. Chiar incurajam o paleta cat mai mare de domenii si experiente pentru ca astfel seminarul (a treia etapa a programului) este mai folositor."



 
Raspunsuri la intrebarile cititorilor, legate de inscrierea in program si beneficiile participarii

Intrebare - Corina: As dori sa stiu daca doar categoriile de mai sus pot participa la acest curs. in acest moment sunt doar angajat in cadrul unei companii...
Raspuns - Cristina Gheorghe: Clarificare - poate participa la acest program de dezvoltare oricine care este manager si are cel putin 3 oameni in subordine sau coordoneaza trei persoane pe anumite proiecte si poate demonstra acest lucru printr-un formular pe care il gaseste pe site-ul programului www.i-plan.ro. A doua clarificare: iPlan este mai mult decat un curs, este un program care are trei etape.

Completare: Programul iPlan are 3 etape: pre-screening, strategic driver si seminar. La etapa 1 se poate participa fara restrictii; in urma ei veti primi un mini raport cu scoruri care reflecta importanta pe care o acordati planificarii strategice. Pentru urmatoarele etape este necesar sa aduceti documente justificative care probeaza ca sunteti manager (sau aveti responsabilitati de management) si aveti minim 3 persoane in subordine. Selectia pentru fiecare etapa depinde de scorurile obtinute la cele pre-screening si respectiv Strategic Driver. 
   
Intrebare - Mirona: Unde te poti inscrie pentru aceste cursuri? exista posibilitatea sa poti participa daca este proaspat absolvent cu experienta minima in administratia publica si management?
Raspuns - Cristina Gheorghe: Site-ul pentru inscrieri este www.i-plan.ro. Daca indepliniti conditiile mentionate la raspunsul anterior, va puteti inscrie.

Completare: Este nevoie ca mai intai sa va inscrieti pe site-ul proiectului la https://www.the-network.ro/user-case-1. Cursul reprezinta a 3-aetapa a programului, dupa pre-selectie (1) si diagnoza Strategic Driver (2).Trecerea de la o etapa la alta se face printr-o selectie succesiva. Pentru aparticipa la etapa strategic Driver conditia este sa fiti manager cu minim 3persoane in subordine si sa acordati importanta planificarii strategice(demonstrata prin scorul obtinut la pre-screening).
    
Intrebare - Veronica Popescu: Va rog sa ne spuneti care sunt conditiile de inscriere la acest curs si daca pot participa si angajati din cadrul unei institutii financiar-bancare. De asemenea, am dori sa stim care este termenul limita pentru inscriere.
Raspuns - Cristina Gheorghe: Conditiile au fost mentionate mai sus. Mona Opran: Chiar am avut colegi participanti din multe sucursale bancare. Proiectul de incheie in luna martie. Daca va iscrieti pana la data de 10 febrruarie exista sanse sa ajungeti la ultimele 2 seminarii.

Intrebare - Gratiela: Care ar fi utilitatea/aplicabilitatea programului Strategic Driver in gestionarea unui cabinet individual de psihologie?
Raspuns - Mona Opran: In momentul in care gestionezi un cabinet, de orice fel, inseamna ca ai un spirit antreprenorial si vezi cabinetul ca un business, acesta trebuie sa aiba o identitate, un nume, si trebuie sa comunici aceste concepte pe piata. Aceste lucruri se discuta din plin la curs si cred ca poti beneficia din plin de program. In acelasi timp, este bine sa iti cunosti competentele de a planifica strategic activitatea acestui cabinet. Eu chiar as incuraja antreprenorii sa se gandeasca la acest program. iti da o energie pozitiva, iti poti compara abilitatile cu altii din piata, in plus, este nevoie sa crestem abilitatile de planificare in orice business din orice pozitie manageriala.
 
Comentariu - Tonia: Am participat la programul I-Plan. E ff bun. Felicitari organizatorilor. Am fost si la partea finala, la seminarul final. Am luat contact din partea I-Plan cu persoane deosebit de competente si pricepute, atat ca organizare cat si ca training in sine. Sunt f multumita si recomand cu caldura. Si totul a fost gratis. Mai rar asta, nu?
Raspuns - Cristina Gheorghe: Ne bucuram, va multumim. Ati facut o alegere buna.

Intrebare -Damina: In afara de vanzarea brandului personal al celor care sustin programul / speakerii, ce mai vinde, in fapt, acest program? Care sunt beneficiile pe care le ofera participantilor? Ce anume valideaza continutul acestui curs, daca nu tocmai brandurile indivizilor asociati acestei "miscari"? Si trecand de acest strat perceptiv, ce mai ramane in esenta trainingului? Apropos de perceptiile pe care le cumparam, nu-i asa? :) Si mai remarc in acest articol de promovare utilizarea obsesiva, reflexa, a termenilor din familia lexicala a lui "strategie". O utilizare corecta, in strategia de comunicare aplicata (doar va adresati unor formatiuni perceptive care reactioneaza la termenul acesta, nu-i asa?)
Raspuns - Cristina Gheorghe: Beneficiile pe care le ofera sunt evidente si tin de: 1. Autocunoasterea nivelului proproiu de competenta in planificare. 2. Posibilitatea de a dezvolta aceste competente si arata ce anume ai nevoie sa dezvolti. 3. Inveti, in cadrul unei simulari de business cu impact maxim asupra procesului de invatare, pas cu pas, cum planifici strategic un business, pe diferite tipuri de piete, tinand cont de competitie, tinand cont de resurse financiare, umane, logistice. Si toate acestea se fac in echipa!
Mona Opran: Sa creezi un brand personal nu este ceva gresit, este ceva sanatos atata timp cat se bazeaza pe valori reale si competenta. Este chiar benefic pentru anumite posturi. Avem nevoie de modele bune in Romania.
 

Intrebare - Daniela: Sunt functionar intr'o institutie. Pot accesa acest program?
Raspuns - Cristina Gheorghe: Daca coordonati cel putin trei oameni, atunci da.

Intrebare - Silviu: Care este procedura de inscriere la cursuri si documentele necesare?
Care este data limita de inscriere?
Raspuns - Cristina Gheorghe: Prima etapa este inscrierea si completarea unui chestionar de preselectie (care dureaza circa 20-30 min) prin care noi urmarim sa vedem cat de important considera candidatul, pentru jobul pe care il are, ca sunt competentele de planificare strategica. Acest chestionar este realizat de catre partenerul care furnizeaza si chestionarul Strategic Driver, adica Behavioural Science Systema (BSS) si este validat la London School of Economics si folosit de multe companii mari atat in Europa cat si in Statele Unite. Al doilea pas, dupa ce ati completat formularele care se gasesc pe site si ati fost selectat pentru pasul 2, completati chestionarul Strategic Driver care va da un profil al competentelor voastre de planificare strategica si pe baza acestui chestionar, daca va calificati mai departe, ajungeti la pasul 3 si sunteti selectionat pentru seminarul de 3 zile care foloseste o simulare de business : MarkStrat si in urma caruia veti face un plan de dezvoltare personala. Pasul 4 - dupa 3 luni de la participarea la seminar si aplicarea celor invatate se aplica din nou chestionarul pentru a vedea imbunatatirea competentelor.

Intrebare - Lucia Cozma: As dori sa cunosc conditiile de inscriere, durata si programul de desfasurare.
Pot accesa si Simulare Markstrat in paralel ??

Raspuns - Cristina Gheorghe: Simularea Markstrat nu se aceeseaza de catre persoane fizice. Acest program este oferit de catre StratX numai in MBA-urile de top. Din cate stiu, in Romania doar ASEBUSS foloseste Markstrat in programul de EMBA.

Intrebare - alina p: Pentru Dna Opran care a participat la curs. Va rog sa imi spuneti care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in urma acestui curs. multumesc!
Raspuns- Mona Opran: In primul rand, mi s-a parut extrem de valoros testul Strategic Driver. A fost extrem de bine detaliat in punctele in care trebuie sa investesc in dezvoltarea personala, mi s-a parut si foarte bine ca este urmat de o evaluare la 3 luni de dupa ziua de dezvoltare personala de la curs. In al doilea rand, exytrem de valoroasa este simularea de business in cadrul cursului care este facuta in echipa. Faptul ca participantii sunt selectati creeaza un cadru de nivel ridicat de competenta si competitivitate in multe domenii. Am lucrat in echipa cu oameni dinm diverse domenii, ceea ce a transformat simularea intr-un experiment foarte aproape de realitate. In al treilea rand, foarte interesant, la inceput percepi doua programe intr-unul, dar in momentul in care esti la curs si trebuie sa iti joci rolul de business manager, se coreleaza rezultatele profilului Strategic Driver cu rezultatele obtinute in echipa in cadrul simularii.

Intrebare - Mihaela Cuziac: Puteti, va rog, sa dati mai multe detalii : procedura de inscriere, conditii cerute, domeniile economice tratate, limita de varsta, mod de participare

Raspuns - Invitati program iPlan: Dupa inscrierea on-line pe site-ul proiectului la https://www.the-network.ro/user-case-1 urmati etapele precizate anterior. Trecerea de la o etapa la alta se face in baza unor selectii succesive. Nu exista o limita de varsta si se poate participa din orice domeniu de activitate. Chiar incurajam o paleta cat mai mare de domenii si experiente pentru ca astfel seminarul (a treia etapa a programului) este mai folositor.


Intrebare - Andrei Tomescu: Inteleg ca sunt mai multe etape de selectie? De ce nu pot participa la seminarii toti cei care doresc sa se inscrie la program? Multumesc anticipat.
Raspuns- Invitati Program iPlan: Un proces de instruire are impact daca se potriveste cu profilul persoanei care urmeaza procesul de instruire. Sunt mai multe etape de selectie (succesiv de la o etapa la alta) tocmai pentru a asigura aceasta relevanta. In plus, proiectul este finantat prin fonduri europene si avem o responsabilitate in ceea ce priveste asigurarea unui raport optim dintre costuri (cu procesul de instruire) si beneficii (pentru participanti).

Intrebare - RATULESCU VALERIA: Buna ziua, care este procedura de inscriere la cursuri si documentele necesare? Care este data limita de inscriere? Si ce diploma se elibereaza la sf cursului?

Raspuns - Invitati program iPlan: Procedura si data limita de inscriere au fost precizate anterior. La final, se elibereaza o diploma de absolvire care certifica competentele dobandite in urma programului.

Intrebare - Marian P: Va rugam detaliati putin in ce anume consta seminarul si de asemenea planul de dezvoltare personalizat. multumesc

Raspuns - Invitati program iPlan: Seminarul se intinde pe durata a 3 zile. Doua zile sunt dedicate simularii Markstrat iar una planului de dezvoltare. In cadrul simularii Markstrat, participantii se impart in grupe de 5-6 persoane, fiecare grupa fiind proiectia unui top management al unei companii (pe cat este posibil incercam ca expertiza membrilor grupului sa fie cat mai diversa: vanzari, marketing, financiar, HR) etc. Fiecare grupa ‘are grija’ de propria firma cu scopul final de a-i creste valoarea la bursa (valoare care este data de un cumul de indicatori). Simularea acopera o perioada de 6 ani din viata unei firme, timp in care grupele iau decizii strategice cu privire la compania proprie (de ex. lansarea unor noi produse, pozitionare, scaderea preturilor, modificarea bugetului de publicitate, suplimentarea cercetarii-dezvoltarii, contractarea de credite bancare, cresterea echipelor etc). La finalul fiecarei runde de decizii se vad rezultatele acestora asupra companiei proprii in comparatie cu rezultatele celorlalte companii, care se afla in competitie. Practic, invatarea sa produce vazand ce ai gresit si ai facut bine si imbunantatind acest lucru de la o runda de decizii la alta. Simularea este facuta in asa fel incat efectele unor decizii similare ar fi cam la fel si pe piata reala.
    Planul de dezvoltare personala se bazeaza pe profilul detaliat pe care il primeste fiecare manager in urma diagnozei Strategic Driver. Profilul detaliaza 75 de comportamente specifice planificarii strategice impreuna cu gapurile dintre ceea ce face managerul acum vs. ce crede ca ar trebui sa faca pentru a fi mai eficient in job. Pe baza acestui profil, un facilitator ajuta fiecare manager sa-si construiasca propriul plan de dezvoltare, ‘tema pentru acasa’, pentru ca acesta sa fie mai eficient din perspectiva planificarii strategice.


Intrebare - ALEXANDRA M: Care este perioada pe care se desfasoara planul de dezvoltare personalizat si de asemenea evaluarea ulterioara? In ce consta mai exact aceasta evaluare ulterioara?
Raspuns - Invitati program iPlan: Planul de dezvoltare se construieste de catre fiecare manager cu ajutorul unui facilitator si vizeaza o perioada de 1 an de zile. Evaluarea ulterioara, la cateva luni de la participarea la seminar, compara profilul rezultat in urma diagnozei cu Strategic driver inainte de seminar cu profilul in urma aceleiasi diagnoze dar facute dupa seminar. In acest fel, se poate vedea progresul inregistrat si eventualele aspecte care mai trebuie imbunatatite.

Intrebare - Ioan Matei: Ma intereseaza contextul acestui program. Cum a fost finantat acest program? In ce a constat mai exact proiectul acesta cu fonduri europene?
raspunde trimite

Raspuns - Invitati program iPlan: Ideea proiectului a pornit de la experienta noastra de consultanti de business ai unor companii romanesti de diverse dimensiuni. Am constantat ca una dintre principalele probleme de fond cu care acestea se confrunta este lipsa competentelor de planificare strategica, lipsa viziunii pe termen lung si a unui plan coerent care sa te duca acolo. Proiectul a fost finantat prin POSDRU – masura 3.2. Mai multe detalii despre proiect puteti gasi la www.i-plan.ro.


Intrebare - elena C: Va rog sa imi spuneti, daca nu reusim sa ne inscriem acum, va exista o continuare a acestui program, anul acesta sau anul viitor? Multumesc.
Raspuns - Invitati program Iplan: Ultimele seminarii vor fi facute la finalul lui martie 2013. Deci va recomandam sa va inscrieti cat mai repede, daca aveti aceasta posibilitate. Noi avem in plan extinderea proiectului cu o alta simulare de business BOSS dar inca nu stim cand se va materializa. Depinde foarte mult de lansarile unor apeluri viitoare pe programul POSDRU.


Intrebare - Popescu:1. Va rog sa imi spuneti cine sunt trainerii si care este domeniul lor de expertiza. 2. Cine evalueaza dosarele depuse?
Raspuns - Invitati program iPlan: 1. Un profil al trainerilor il puteti gasi la https://www.the-network.ro/despre-noi/cine-suntem 2. Evaluarea aplicatiilor pe fiecare etapa este facuta de echipa proiectului iPlan. Primul criteriu este cel de eligibilitate pentru program (manager cu 3 persoane in subordine) apoi al doilea criteriu este relevanta programului pentru respectivul manager.

Intrebare - Alina: Exista si suport online pentru cursuri?
Raspuns - Invitati program iPlan:
 Propriu-zis nu este un suport online. Programul presupune 2 etape online (chestionarul de pre-screening si diagnoza Strategic Driver). In urma fiecarei etape se primeste un raport legat de profilul persoanei respective in ceea ce priveste planificarea strategica. Seminarul se desfasoara intr-o locatie pe Valea Prahovei; se lucreaza pe o platforma on-line, dar cu participantii in aceeasi sala. De-a lungul programului se pun la dispozitie o serie de materiale de sinteza.
 
Intrebare - Adi: Pe ce criterii se va face departajarea daca sunt mai multi inscrisi decat locuri?
Raspuns - Invitati program iPlan: Sunt 2 selectii: una de la pre-screening la strategic driver si alta de la strategic driver la seminar.
    In cazul primeia departajarea se face in functie de importanta pe care managerul o acorda planificarii strategice in comparatie cu alti manageri inscrisi. Importanta este data de un scor agregat rezultat in urma completarii chestionarului de pre-screening.
    In cazul celei de-a doua, departajarea se face in functie de nivelul la care managerul foloseste in prezent comportamentele specifice planificarii strategice in comparatie cu ceilalti manageri inscrisi. Acest lucru este demonstrat printr-un scor agregat rezultat in urma diagnozei Strategic Driver.
    raspunde trimite

Intrebare - Elena: Si eu imi doresc sa fac un curs MBA, dar costurile sunt intradevar ridicate. De ce un astfel de curs poate fi considerat un echivalent al un MBA si care sunt sansele pentru obtinerea un pozitii manageriale?
Raspuns - Invitati program iPlan: Programul nostru nu este un echivalent al unui MBA, dar dezvolta competente care de regula sunt adresate intr-un MBA, folosind instrumente specifice unui MBA (de exemplu simularea Markstrat). Dar intr-un MBA sunt si alte competente pe care noi nu le acoperim prin program. Practic, iPlan se concentreaza pe dezvoltarea competentelor de planificare strategica.

Intrebare - manager: De la o companie se pot inscrie mai multe persoane?
Raspuns - Invitati program iPlan: Sigur, se poate face si inscriere colectiva a angajatilor dintr-o firma. Procesul este simplu: se completeaza centralizat datele intr-un fisier Excel si noi facem inregistratea bulk. Mai multe detalii la https://www.the-network.ro/user

Intrebare - Lucia Cozma: As dori sa ma inscriu la IPlan. La ce data va incepe cursul , cu ce frecventa, cite ore??
Raspuns - Invitati program iPlan: In raspunsurile anterioare am explicat procesul. Completarea primei etape online (pre-screening) necesita de regula 20-30 minute, a doua etapa online (Strategic Driver) apx. 60 minute, iar a treia etapa - seminarul (3 zile V-S-D, pe Valea Prahovei). Un manager participa la un singur seminar pe care si-l alege dintr-o lista de optiuni pe care noi o punem la dispozitie in momentul in care acesta ajunge la etapa 3. Seminariile se organizeaza permanent, cu o frecventa de 2-3 / luna, dar in acest moment mai sunt libere doar ultimele 2 sesiuni de la finalul lunii martie.

DETALII DESPRE PROGRAM

De la lansarea sa, in octombrie 2011 si pana in prezent peste 8.200 de manageri s-au inscris in acest program si mai sunt putine locuri pana la incheierea acestuia. Fiind vorba de mai multe etape de parcurs, cine ajunge in etapa finala beneficiaza de seminarul de 3 zile de planificare strategica, un plan de dezvoltare personalizat si evaluare ulterioara.

iPlan, programul menit sa asigure instruirea necesara celor care inteleg nevoia planificarii strategice, are la baza Strategic Driver, instrument de diagnosticare a competentelor de planificare strategica si Markstrat, simulare strategica de marketing, care a fost construita pentru predarea conceptelor de marketing strategic precum portofoliu strategic sau tehnici de segmentare si pozitionare strategica.

Strategic Driver a fost dezvoltat de profesorul Robin Stuart Kotze in ultimii 25 de ani, validat de London  School of Economics si folosit in companii internationale de top pe mai mult de 10,000 de manageri.

Simularea Markstrat, dezvoltata de StratX, este cel mai bun program de acest fel din lume pentru invatarea conceptelor de strategie si este utilizata in mai mult de 500 de institutii academice din lume, inclusiv la universitati precum Stanford, London Business School, NYU, INSEAD sau IESE .

Cei care au construit The Network si iPlan sunt Cristina Gheorghe, care are o experienta de 14 ani in consultanta de management si cultura organizationala, din care 5 ani in cadrul Procter & Gamble si  Eusediu Margasoiu, care pe langa 5 ani de consultanta de management are o experienta de peste 15 ani in cadrul gigantului Pepsi, din care ultimii 10 ani in functia de director de marketing.

 „Noi cumparam perceptii despre produse sau servicii, si mai putin produse sau servicii, iar pentru a crea o perceptie greu de zdruncinat sunt necesari intre cinci si sapte ani. De aceea, o abordare strategica, bazata pe disciplina si rabdarea executiei va da rezultate care fac efortul sa merite. Este singurul mod de a face business sanatos pe termen lung,” spune Eusediu Margasoiu, The Network, companie care deruleaza programul iPlan - „Planificare Strategica – Competente si competitivitate pentru Manageri”, co-finantat din Fondul Social European.