Executia bugetului general consolidat, pentru anul 2012 arata ca au fost facute cheltuieli de 13,2 miliarde lei (aproximativ 3 miliarde euro) pentru proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile (fonduri structurale + fonduri agricultura). Documentele oficiale mai arata ca a fost evitata dezangajarea, adica pierderea definitiva a unor fonduri (deci tinta de "cheltuieli" a fost atinsa, in mare parte, insa nu este clar daca integral sau "aproape" integral). In acelasi timp, aflam ca sumele cheltuite pentru 2013 trebuie sa atinga 6,5 miliarde euro - fonduri care, daca nu sunt "absorbite", se pierd definitiv din finantarea UE - asadar misiune ultra-dificila, ca sa nu spunem "imposibila", pentru Ministerul Fondurilor Europene.

Ioana Morovan

Din documentele oficiale publicate in ultima saptamana mai aflam ca, per ansamblu, Romania are sold pozitiv pe relatia cu UE, de aproape 1,2 miliarde euro si in anul 2012 - o scurta analiza EurActiv.ro/HotNews.ro.

Incasarile de la Uniunea Europeana - in contul platilor efectuate si prefinantare - au fost de circa 7,9 miliarde lei, cu 30,6% mai ridicate decat in 2011, arata documentul de sinteza al Executiei bugetuluil general consolidat ( pe perioada 01 ianuarie - 31 decembrie 2012).

Cheltuielile aferente proiectelor cu finantare nerambursabila au fost de 13,2 miliarde lei, cu 22,5% mai mari decat in 2011. "Tinta" de fonduri cheltuite "cu documente in regula" pentru 2012, a fost de circa 2,5 miliarde euro numai pentru fondurile structurale (potrivit Cadrului Strategic National de Referinta - vezi pagina 6 din document) iar fondurile care nu sunt incluse aici urmau sa fie pierdute definitiv, conform regulamentelor UE.

Din documentul publicat de Ministerul Finantelor Publice saptamana trecuta, "Raport de buget 2013", intelegem ca problema a fost rezolvata si fondurile aflate in pericol, estimate anterior la 200-300 milioane euro, ar fi fost salvate. "In luna decembrie 2012, ca urmare a acceptarii de catre autoritatile romane a unor corectii financiare forfetare propuse de Comisia Europeana pentru acele programe la care s-au inregistrat deficiente in verificarea procedurilor de achizitie publica, s-a evitat dezangajarea (pierderea definitiva) unor fonduri din alocarea 2007-2013 pentru Romania", arata documentul citat. Nu este clar daca pentru toate sumele prevazute sau numai o parte dintre acestea.

In orice caz, eforturile sustinute de a reusi efectuarea unor cheltuieli (prin care se intelege cereri de rambursare pe proiecte verificate, decontate de la bugetul de stat si transmise mai departe pentru decont la Comisia Europeana) de stat de pana la 2,5 miliarde euro in 2012 (numai pe fonduri structurale) ne spune cat de greu va fi sa fie atinsa "tinta" de absorbtie de circa 6,5 miiliarde euro la finalul lui 2013. Practic, mai mult decat dublul sumei "angajate" in 2012.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, are asadar o misiune ultra-dificila, aproape imposibila. Miza acestor cheltuieli o reprezinta pierderea definitiva a sumelor care nu sunt "prinse" in acest target. O spune chiar documentul oficial citat anterior: "Eforturile autoritatilor romane in 2013 se concentreaza pe reluarea platilor de la Comisie pe toate programele operationale si accelerarea ritmului de implementare ca urmare a unor planuri de actiune eficiente pentru remedierea tuturor deficientelor in functionarea sistemelor de management si control. In aceste conditii, pragul de dezangajare automata de fonduri la sfarsitul anului 2013 (ca urmare a aplicarii de catre Comisia Europeana a regulii n+3/n+2), care este in prezent de 6,5 miliarde euro, poate fi depasit".

Deocamdata, nu exista semnale ca absorbtia, pe fondurile structurale, a inceput sa creasca semnificativ.

Mentionam ca Ministrul Eugen Teodorovici nu a putut fi contactat luni, 28 ianuarie, pana la ora publicarii materialului pentru explicatii suplimentare.

Vestea buna pentru cetatenii Romaniei, desi deseori dezinformati pe acest subiect, este ca per ansamblu, in relatia cu Uniunea Europeana, tara noastra este beneficiar net. Datele oficiale arata ca in ultimii ani, inclusiv in 2012, soldul contributie la bugetul UE versus sume incasate este unul pozitiv, mai exact "pe plus" cu circa 1,2 miliarde euro: "Inca din primul an de la aderare, Romania a fost beneficiar net in relatia financiara cu UE, inregistrand un sold pozitiv de 426,27 mil. euro in 2007, 1.346,56 mil. euro in 2008, 1.530,73 euro in 2009, 1.099,37 mil. euro in 2010, 1.287,33 mil. euro in 2011 si 1.258,11 mil. euro la 30.11.2012."